Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Nedslag med Stefan Klemetz: ”Han är vårens förare hittills”

Featured Image

Elitserien i speedway har hunnit sex omgångar in – och det är läge att blicka tillbaka på den vår som passerat. Från sin plats i kommentatorsbåset har Stefan Klemetz bevakat det mesta och bästa från arenorna. Här ger han sina tankar i en intervju.

– Det har varit en lovande start med flera bra matcher, inleder kommentatorn bestämt.

Stefan Klemetz sitter i bilen när redaktionen når honom över telefon. Det är en man på resande fot som återigen gett sig ut på vägarna – och som imorgon kommer att stanna till i Vetlanda. Hemmalaget tar då emot Dackarna i en het duell som Klemetz fått uppdraget att kommentera. Det blir knappast Kumlasonens första framträdande för säsongen.

Under våren och försommaren har Klemetz bevakat Elitserien i speedway på nära håll, många gånger från kommentatorsbåset. Intrycken är många och bland det första som han nämner är serieledande Indianerna, från hemstaden Kumla. Laget har fått ut sin stora kapacitet menar Stefan Klemetz, som även passar på att lyfta fram ytterligare två positiva inslag. Såväl Vetlanda som Västervik har gått starkt och duon skuggar Indianerna i toppen av den Elitserie som kryllar av skickliga förare.

– Först och främst tycker jag att det är flera svenska förare som gjort det bra och som tillhör topp tiolistan i snittpoäng. Peter Ljung är en av dem som har varit jämn. Kul också med Oliver Berntzon som gjort en hel del fina matcher. Fredrik Lindgren är även han med högt, men det var ju mer väntat, summerar Klemetz och fortsätter;

– Sen kan jag inte komma ifrån Bartosz Zmarzlik som faktiskt bara tappat en enda poäng! Han har kört 30 heat och har en andraplats, resten är heatsegrar. Det sticker ut.

Är Zmarzlik för dig vårens förare så här långt?

– Nja, klart att ett sådant facit är jäkligt bra. Sen vet vi sedan tidigare att han är vass och ska ligga däruppe.

– Tittar man bakom ettan, tvåan, trean och fyran – som inte är några överraskningar – ligger Peter Ljung snittfemma. Som vårens förare hittills skulle jag därför vilja lyfta fram honom. För mig är han en stor överraskning i toppen, topp tre är som sagt bara VM-stjärnor som jag räknat med.

Bevakar torsdagens heta duell: ”Fördel Vetlanda säger jag”

Utöver den nämnda topptrion finns det mycket som lockat Klemetz intresse under säsongsupptakten. Tittar man längre ner i tabellen är det även ett par lag som gått tyngre än förväntat.

– Innan säsongen hade jag så klart trott att Rospiggarna skulle ha mer poäng än nu. Samtidigt ska vi komma ihåg att de haft en tuff start sett till spelschemat, plus att de inte hade Jason Doyle till en början. Elitserien i speedway är så pass jämn att tappar man någon förare kommer det förluster, förklarar Klemetz och utvecklar;

– Det är samma med Dackarna, som borde haft fler poäng vid det här laget. Men där såg vi redan innan säsongen hur Greg Hancock försvann och sen har Maciej Janowski varit skadad. Nu ser det mer intressant ut för dem. Förvisso är Hancock inte tillbaka, men Janowski är det och Dackarna har ett riktigt jämnt lag.

Samtliga nio lag i Elitserien i speedway ligger på fem till sex genomförda matcher. Den här veckan är något av en mellanlandning och innehåller endast ett möte, men ett stekhett sådant. Trean Vetlanda tar emot sjuan Dackarna i ett derby där rivaliteten är stor.

– Det är fördel Vetlanda säger jag, de är hemmastarka och har flera förare som gjort det bra. Dominik Kubera är en polsk junior som imponerat. Jag tycker också att deras reserver tagit värdefulla poäng i de senaste matcherna, kommenterar Stefan Klemetz.

Det är en match som kittlar rejält på förhand känns det som?

– Absolut, och för Dackarna blir det upp till bevis nu. De har fått rejält med stryk i bortamatcherna som de kört, men nu kommer de med ett helt annat lag. Det gör det hela intressant och det ska bli spännande att se om de kan utmana Vetlanda.

Dela nyheten: