Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Panel: Tillbackablick och slutspelstips

Featured Image

Med grundserien i backspegeln och slutspelet för dörren tar elitspeedway.com tempen på säsongen 2021. I en panelintervju kan ni läsa om minnen, tankar och tips. Kommentatorerna Johannes Wahlberg och Stefan Klemetz samt ESS ordförande Mikael Holmstrand säger sitt.

Med grundserien avslutad riktas blickarna mot SM-slutspelet. Elitspeedway.com har ställt fyra frågor till en trio med olika infallsvinkar i sporten; Kommentatorerna Johannes Wahlberg – tillika skribent här på sajten – och Stefan Klemetz (C More) samt ESS Ordförande Mikael Holmstrand.

Vad tycker du om grundserien?

– Först och främst är jag glad över att vi kunnat genomföra en hel säsong med alla lag och bjudit på bra speedway och att vi äntligen fick börja ta emot publik igen, om än i begränsad skara. Många svenska förare har fortsatt få chansen, även om ligan blivit mer tillspetsad i år, vilket är viktigt för utvecklingen av våra svenska förare. På minussidan ligger att det varit alldeles för många ojämna matcher med för stor variation på kvaliteten i laguppställningarna. Det här är en fråga för såväl trovärdighet som sportslighet som vi tittar mycket på hur vi ska lösa på ett bra sätt för framtiden, säger Holmstrand.

Wahlberg:
– En intressant serie helt klart. Dock med variation på resultaten, med flera bra matcher men dock flera som har sprungit iväg allt för mycket. Jag tycker att det bjudits på sevärda matcher och ligan har spetsats till lite under resans gång. På slutet blev just kampen om topp sex väldigt intressant. Vetlanda lyckades lösa det i Kumla. Imponerande att se rutinerade rävar som Rune Holta och Tomasz Gapinski kliva fram när det behövdes som mest. Gammal är äldst, så att säga.

– Jag tycker att det har varit väldigt blandat. Det har funnits flera matcher som jag har sett som jag tycker har varit riktigt bra. Jag tycker att första matchen, premiären, mellan Dackarna och Västervik var riktigt bra. Den matchen var lite trevande i början men det tog sig och så blev det spännande på slutet när det blev oavgjort eftersom Västervik kom tillbaka i slutet. En annan match var när Rospiggarna gästade Dackarna där det blev omkörning. Det var länge sedan jag upplevde det. Jag tror inte att jag har jobbat på någon match i grundserien där det hände. Senast jag var med om det var det i slutspelet, och det måste ha varit 2008-09 någonting, säger Klemetz.

Vilka förare sticker ut, tycker du?

– Det är såklart kul för publiken att få se världens bästa förare igen och toppen i GP-serien är också toppen av snittlistan i Sverige. Extra roligt tycker jag det är med Pontus Aspgrens säsong där han verkligen etablerat sig i den absoluta toppen av ligan. Hoppas han kan ta nästa steg och etablera sig även internationellt så Sverige får fler stjärnor på den scenen som både kan skapa intresse och visa vägen för yngre förare, menar Holmstrand och får medhåll från övriga två:

– Det är flera, skulle jag säga. Ser vi till svenskarna är det definitivt Pontus Aspgren och Jacob Thorssell som tagit för sig. Sedan har Kim Nilsson börjat komma igång mer på slutet. Den utvecklingen som både Aspgren och Thorssell tagit under säsongen, är jag väldigt imponerad över och ska bli intressant om det håller hela vägen in i mål, vilket de båda har alla förutsättningar för, i alla fall, säger Wahlberg. I övrigt är det väl svårt att inte bortse från Bartosz Zmarzlik. Visserligen blev det sex matcher för den tvåfaldige världsmästaren i grundserien med ett poängsnitt över 2,800 per heat.

– Några förare som har varit bra och som har lyft sig är ju några svenskar. Jag tänker på Pontus Aspgren som har gjort en jättebra säsong. Även Jacob Thorssell har varit riktigt bra. Och en sån som Fredrik Lindgren har gjort det väldigt bra sedan han kom in i Västervik och producerade direkt. Jag tror att han slutade tvåa eller trea i snittligan. Han kom in i det väldigt bra, säger Klemetz.

Vilket minne tar du med dig från grundserien 2021?

– Publikens återkomst. Även om det varit färre än normalt så gör det stor skillnad mot att köra inför tomma läktare. Nu hoppas vi på ett ökat intresse i slutspelet och vid finalen är restriktionerna helt släppta vilket kan bli en riktigt fin avslutning på säsongen på läktarna, säger Holmstrand.

– Det är en säsong som bjudit på flera intressanta matcher. Publiken tillbaka. Det ger mer. Sedan har jag lyckats hamnat med regnet lite väl mycket i år, haha. Det har varit trevliga matcher överlag och det är alltid lika roligt att åka runt och bevaka ligan. Även om det har varit matcher som har varit jämna, eller inte, så finns det alltid något som man kan ta med sig. En omkörning. Något extra. Det är det som är så fint med sport överlag, menar Wahlberg.

– Någonstans tycker jag nog att premiären sticker ut. Man hade både förväntningar och tankar om att det skulle dra igång. Det var en skön känsla när man åkte dit. Den sticker verkligen ut, det gör den, säger Klemetz.

Till sist, har ni några finaltips/guldtips?

– Det är svårt att säga idag och kanske borde jag inte tippa. Men såna svar är ju fega och ingen som vill läsa. Förhoppningsvis kommer det inte hänga på skador och förares tillgänglighet utan att det får avgöras på banan. Om alla får använda sitt bästa lag tror jag finalen går mellan Västervik och Dackarna och att Västervik drar längsta strået i år, säger Holmstrand.

– Det är oerhört ovisst tycker jag. Eskilstuna Smederna dansar hem serien och lär väl få vara favoriter, eller? Samtidigt tycker jag Dackarna och Västervik har ruggigt intressanta lag. Kommer Vetlanda med de bästa de har i slutspel? Då blir de obehagliga. Tycker att hela topp sex är spännande, där fyra lag sticker ut. Finaltipset är inte lätt. Måste jag säga något får jag väl säga Eskilstuna Smederna och Västervik i en final. Jag tycker det är väldigt vidöppet, kring vilka lag vi kommer få se i finalen och vilket lag som vinner guldet, säger Wahlberg.

– Det är svårt att säga. Det är jättejämnt. Nu får man utgå från att förarna kommer att vara tillgängliga och att klubbarna kan ställa upp med bästa lag. Jag säger Dackarna. Man skulle kunna säga Västervik också, men jag tror inte att de kommer att mötas i finalen. Men det är en helt annan historia! Det är mycket speedway kvar! avslutar Klemetz.

Dela nyheten: