Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Panelen 2022: Dessa ska vi hålla koll på

Featured Image

Inför varje säsong gör elitspeedway.com en panelundersökning där tre experter får komma med sina tankar kring fasta frågor inför ligastarten. Den här gången har vi vänt oss till C Mores Stefan Klemetz, Linus Sundström – expert på C More i år och vår egen Johannes Wahlberg, som också kommenterar ligan på C More.

Årets panel har fått fyra frågor att ta ställning till. Vi ger oss i kast med dessa direkt.

  1. Vilka förare ska vi hålla ett extra öga på i år?

Johannes Wahlberg:
– Victor Palovaara ska bli intressant och följa i en ny miljö. Jag tror Rospiggarna kan bli en perfekt matchning för honom. Sedan måste naturligtvis Bartosz Zmarzlik i Lejonens färger lyftas upp. Zmarzliks senaste säsonger har varit fantastiska och är bra tävling efter tävling. Piraternas nyförvärv Wiktor Lampart, ska även bli intressant och följa, hur han kan acklimatisera sig med den svenska ligan. Håller hög nivå i Polen – kan det vara ett fynd för östgötarna?

Stefan Klemetz är inne på samma spår:

– Det är ju lite fegt att säga Zmarzlik, skrattar han innan han fortsätter:

– Det gäller att inte glömma någon här! En jag är lite nyfiken på är Norbert Krakowiak i Kumla Indianerna. Han har ju kört väldigt bra. Han körde för deras allsvenska lag i fjol och har imponerat stort på banan i Kumla. Den är ju mer lik de polska så han får en annan typ av utmaning på de andra banorna. Det skulle kunna vara en sån förare som gör att det kanske tippar över åt att Indianerna faktiskt blir lite bättre än vad man tror på förhand. Fredrik Lindgren är en annan. Han vet om att han ska hålla en hög nivå och att han ska göra. Kan han vara den som hela tiden ligger och tar heatsegrar och vinner de avgörande heaten i slutet av matcherna nu när de tappade Laguta? Kan han göra det? En som jag är jätteintresserad av är Smedernas Dan Bewley. Det är en ung brit som har kommit allt mer och mer. Han har kört lite tidigare och körde lite hos Rospiggarna. Jag gillar hans stil och sätt att köra. Det verkar vara en lugn och ödmjuk kille. Han har visat i polska högstaligan att han kan vara med och bidra. Jag tror att banan i Eskilstuna kommer att passa honom.

Linus Sundström:

– Jag skulle säga ungtupparna. Philip Hellström, Casper Henriksson, Gustav Grahn och Noel Wahlqvist. De är ungefär likvärdiga. De är unga och duktiga grabbar som jag hoppas får köra i sina respektive elitlag under säsongen. Alla är talangfulla och jag hoppas att både de och klubbarna tar vara på deras talang, och det knyter an till den lokala förankringen.

2. Vilket lag är favorit just nu och har du någon dark horse?

Wahlberg är först ut:

– Kollar vi enbart på pappret, så är det ganska givet svar tycker jag. Lejonen har i särklass starkaste truppen i BAUHAUS-ligan. Sedan är det ett gäng lag där bakom, med bra trupper. En säsong är lång. Det kan förändras i trupperna, det kan vara skador på nyckelförare. Ett bra exempel på aktivitet i transferfönstret, var ju inte minst Dackarna i fjol. Tai Woffinden bland annat var ju en fantastisk injektion och de fick gruppen att leverera. Men totalt, ska Lejonen ha favoritskapet. Sedan tror jag att Västervik och Smederna kan bli grymt intressanta om de får till det.

Klemetz tittar, även han, mot Gislaved:

– Det är ju Lejonen, som många andra säger också. De har värvat intressant och det går inte att sticka under stolen med Zmarzlik. Det är en förare som kan vinna heat i avgörande lägen och de har en bred trupp bakom honom vilket gör att man inte är lika sårbara om något skulle hända. De sticker ut och kommer förmodligen bli svårslagna. Annars tänker jag på Smederna, som ofta brukar få ihop det. De har gjort lite ändringar i laget som gör att det ser spännande ut. Jerker är ju en vinnarskalle och de har värvat Lambert. Jag tror att de kommer att bli väldigt hemmastarka. De kan komma att sticka ut. De har ett spännande lag.

Och när det gäller outsiders ger Sundström samma syn.

– Kollar man på pappret har Lejonen starkast trupp. Men vi har flera gånger sett att speedway inte körs på pappret. På pappret är Lejonen laget att slås men det ska köras på banan också. Jag tycker att Västervik och Eskilstuna ser intressanta ut. Eskilstuna ska man aldrig räkna bort efter vad de har åstadkommit de senaste åren. De har slagit i underläge och lyckats med det förr. Smederna kan man aldrig räkna bort. Västervik ser onekligen starka ut också. De vill mycket nu när de har jubileumsår i år. Jag ska låta det vara osagt men jag tror att Morgan är rätt sugen på att ta sig till final efter tre semifinaluttåg mot Dackarna på de senaste fyra åren.

3. Flera klubbar jobbar med långsiktiga planer, inte minst utanför ovalen, numer. Hur viktigt är det för sporten och ligan?

– Jag tycker det känns sunt och det är bara att lyfta på hatten. Det är svårt att jobba med långsiktighet i en resultatorienterad bransch, så är det absolut. Men det är helt rätt agerat och jag tycker det är strongt. Piraterna med Daniel Davidsson i spetsen gör ett bra jobb, inte minst. Sedan tycker jag Rospiggarna har börjat bygga intressant, inte minst resultatmässigt i fjol påvisar det – sedan är det viktigt med kontinuiteten i organisationen. För Masarnas del, blir det lite av ett nytt bygge nu med Rosén och Aldén, på lagledarposten – vilket ska bli spännande att se. Men långsiktighet kommer gynnas på sikt, det tror jag absolut, säger Wahlberg och får medhåll Sundström.

– Det är jätteviktigt. För klubbens överlevnad och för sportens överlevnad får man se vad man har för ekonomiska medel. Det är bra att man har valt att sätta ekonomin framför det sportsliga. Att de väljer att satsa långsiktigt för att må bra och vara stabila om några år är viktigt. Det är ett sundhetstecken att man kan lägga det sportsliga åt sidan för att bygga upp stabilitet i klubben, menar Sundström.

Även Klemetz är inne på samma linje.

– Det är en sund tanke, som man kanske inte har hört tidigare om man går tillbaka några år. Det är jätteviktigt att man bygger upp en bra organisation och får rätsida på ekonomin om man har det kärvt. En del i det är den stängda ligan. När inte den fanns var det mer en jakt på framförallt framgång men även att undvika att åka ur. Konsekvensen för att åka ur högstadivisionen är…ja, ni vet. Jag gillar egentligen inte en stängd liga men jag förstår att det är ett måste. Nu försvann Vetlanda och det är jätteviktigt att de klubbar som finns kvar bygger upp något så att vi har åtta elitlag där förhoppningsvis alla på sikt kan vara med och konkurrera om en slutspelsplats. Alla är kanske inte där än men om några år kanske det är så.

4. Till sist, vad ser ni mest fram emot med säsongen 2022?

Sundström svarar först:

– Att publiken kommer tillbaka och att vi ska få se en normal säsong. Det är bara att hålla tummar och tår att publiken sluter upp också. Sporten har blivit lättillgänglig med TV och streaming. Det har blivit ett vanemönster de senaste två åren. Om man kollar medelåldern på speedwaypubliken är den ganska hög. Men det gäller att marknadsföra, marknadsföra och marknadsföra. Den lokala anknytningen bland förarna blir viktig. Det drar mycket också om det finns någon lokalt förankrad snarare än om det är ett lag med förare vars namn man inte kan uttala, säger han.

– Det blir en spännande säsong! Ser vi på ligan generellt kan det vara lite uppdelat, men sedan ska det göras på banan. Det ska bli oerhört intressant att se hur lagen komponeras och vad de får ut på banan. Att gå tillbaka till det gamla körschemat och ändringarna kring toppningsregeln, tycker jag ger ligan en extra krydda – vilket kommer bli väldigt intressant, menar Wahlberg.

Klemetz avslutar:

– Som alltid med våren ser man fram emot de första matcherna och jag hoppas att det fina vädret håller i sig även nästa vecka. Sedan tror jag kanske att det kan bli lite fler jämna matcher – inte alla förstås. Men fler än förra året. Många lag håller hög klass. Det känns som att det kan bli jämnare än tidigare år, säger han.

Dela nyheten: