Under 2019 höjde Vetlanda målsättningen undan för undan. Det gav en semifinalplats. Med försiktighet ser man fram emot 2020. Och då leds laget av en världsmästare.
Jul och nyår är avklarade och vi är äntligen på rätt sida för säsongen 2020. Visst, det återstår några månader tills dofterna, motorljuden och publikjuleb åter tar över speedway-arenorna runt om i vårt avlånga land. Men Elitspeedway.com’s artikelserie ”Läget i Laget” går vidare.
Mikael Wirebrands Vetlanda stod för en enastående säsong förra året där man, aningen över förväntan, nådde en andraplats i Elitserien för att sedan åka ut mot Smederna i semifinalen.
– Det var över förväntan på alla sätt egentligen. Vi fick ihop gruppen på ett bra sätt. Det är många som säger så. Det är väldigt viktigt. Speedway är en sport där man kör både med och mot varandra. Man träffas några timmar en tisdag eller torsdag och då är personligheterna i gruppen grymt viktiga. Vi hade lyckats med värvningarna och det stämde, säger lagledaren Mikael Wirebrand när vi pratar på telefon. Han fortsätter sin hyllning av lagandan i truppen:
– De som inte körde en vecka var på tårna och kom in nästa. Man släppte jaget när det behövdes. När man behövde ha en individualist så framträdde det. Vi trodde på oss själva och ju längre det gick, desto högre målsättningar och krav satte vi. Men när vi summerade säsongen var vi ändå inte nöjda.
– Vi kände att vi hade kunnat gå till final och att vi hade kunnat vara med och slåss om det, men det är så idrotten är.
Vad gör det med målsättningen för 2020? Enda vägen är väl uppåt…?
Wirebrand skrattar till.
– Om vi säger såhär: Föreningen och folket kring föreningen tycker att vi har en bättre trupp inför säsongen. Det spiller över på oss i laget också, naturligtvis. Men det vi gör fram tills att vi träffas är jätteviktigt. Det är något jag försöker pränta in i grabbarna – träningen på vintern fram tills att vi träffas. Sen när vi träffas igen, då kan vi känna hur vi ligger till och tänka lite på hur långt vi kan gå.
Kan du konkretisera målsättningen något?
– Jag har satt en målsättning utifrån min egna synpunkt när jag värvat laget. Men vi kommer att ha slutspel som ett mål och sedan ska vi vara med och fajtas om topp-placeringar.
Regelbunden kontakt under vintern
Liksom andra lagledare följer Wirebrand upp hur hans förare har det under vintern. De internationella förarna har han kontakt med via telefon, mestadels. Svenskarna är lite mer hands-on:
– Den svenska biten av truppen har inplanerade träningar och fystester. Om vi tittar på de utländska förarna så har vi en kontinuerlig kontakt med scheman och grejer där vi ser när de är inne hos oss i Vetlanda. Ta Bartosz, till exempel, vi behöver kolla hans GP-schema och sådär, säger han och fortsätter:
– Det slutar ju liksom aldrig, men vi pratar inte varje vecka just nu. Ett par, tre gånger i månaden. Nu handlar det mer om att de är jäkligt noga i att meddela mig hur träningen går och hur deras fysiska status är. Sen i februari-mars börjar vi ha tätare kontakter både på telefon och via diverse sociala medier.
Världsmästaren gör sin åttonde säsong i klubben
Polen är en av sportens i särklass största länder men faktum är att Bartosz Smarzlik blev landets blott tredje världsmästare när han bärgade titeln i höstas. Smarzlik är bara 24 år men går in på sin åttonde säsong i Vetlanda.
Kan du berätta lite om hans utveckling under tiden i klubben?
– Det mesta är redan sagt om honom, så klart, säger Wirebrand. Men han har visat tydligt i hur han jobbar och förbereder sig. Han är ett världsmästarämne, inte bara i form av hur han kör utan hur han förbereder sig och hur hans team är.
En sekunds tystnad. Mikael Wirebrand tar till orda igen:
– Det roliga nu är att se hur han skruvar upp allt. Bartosz ökar allt en nivå inför nästa säsong. Han är naturligtvis jättenöjd med vad han har gjort men han ska bli ett snäpp bättre. Det är det som personifierar de bästa förarna. Det var likadant med Jason (Crump). Tony Rickardsson startade det här en gång i tiden med att vara en nivå bättre. Det är ett gäng som har anammat det och Bartosz är en sån.
Vi håller oss kvar vid den polske virtuosen. Wirebrand håller inte tillbaka när han fortsätter sin berättelse om Vetlandas, och hela Elitseriens, store guldklimp just nu:
– Sedan han kom hit som 16-åring, han fyllde 17 år sitt första år här, har hans utveckling varit skithäftig att se. Ibland sägs det att han är för egoistisk men du blir inte bäst om du inte är lite egoistisk i vissa lägen. Men både jag och Bosse har försökt utnyttja det. Det går att utnyttja för att vinna tävlingar. Han tillför jättemycket som förare och privatperson. Även om han inte har varit kapten så har han haft en jättetydlig roll i klubben även utanför banan. Han, Szymon Wozniak och Peter Ljung kommer att vara tre förare som kommer att vara med i det vi ska göra för att nå våra mål.
Publiken – ett ständigt ämne
Det har sagts förr. Alla klubbar utom två hade negativ publikutveckling under 2019. Orsaken kan debatteras men jag frågar Mikael hur han ser på utvecklingen. Vädret är alltd en orsak men han har sin syn på hur man kan tackla det problemet:
– Elitserien har haft en positiv trend i många år. Men under 2019 skedde en dramatisk nedgång. Vädret är en sak, som du säger men vi måste gå tillbaka till att köra de dagarna vi sagt att vi ska köra. Vi måste bli bättre på att se till att våra banor kan hantera regn. Publiken måste veta att vi är redo att köra klockan 19 även om det har regnat en hel dag. Vädret är en sak men det finns ju andra saker. Utifrån varje klubb måste man se om sitt och bestämma vad man ska göra. Vi ska bjuda på en show, absolut, säger han och fortsätter:
– Nummer ett är den speedway vi erbjuder. Det ska vara tajt och jämnt och helst ska hemmalaget vinna med två poäng efter 15 heat. Vi behöver komma ut med många positiva saker. Vi har själva satt oss i situationer där ekonomin är tuff för många klubbar, de flesta ska jag säga. TV-avtalet med C More är en viktig detalj.
Många har debatterat huruvida lokaltidningarnas sändningar av matcherna har varit rätt väg att gå och om inte de stjälpt snarare än hjälpt publiksituationen. Wirebrand säger att han inte kan uttala sig om tidningarnas sändningar men han menar att han har fått siffror på att TV-sändningarna hjälpt publiktillströmningen. Där kommer C More att spela en viktig roll.
– Låt säga att det sänds en allsvensk match i fotboll där det kommer en promo ”Vetlanda möter Dackarna på torsdag.” Det kommer in reklam lite varstans ifrån. Då kanske folk också får upp ögonen och även åker till arenorna. Det är exakt dit jag, och många med mig i andra klubbar, velat nå tillbaka till – en stor kanal – i flera år.
Vilka är era stora konkurrenter om publiken?
– Om vi säger sport så är det J-Södra i Jönköping men vi ska inte stirra oss blinda på sport. Det totala utbudet av evenemang är enormt idag. Det gäller att bryta igenom där och visa att vi finns och visa vad vi har att erbjuda. Vi i Vetlanda gjorde en analys mitt under säsongen som slutfördes när vi åkte ut. Vi har genom åren haft några av världens bästa speedwayförare hos oss. Nu har vi Bartosz, vi har haft Crumpen. Vi har haft fler: Hampel, Holta och så vidare.
Wirebrand är inte klar. Han tar ämnet vidare i en för undertecknad oväntad riktning:
– Men när vi frågade efter framkom det att publiken ville ha en lite mer lokal touch på laget. Därför är det ingen slump att Alexander Woentin är tillbaka i truppen, att Peter Ljung hörde av sig och ville komma tillbaka till Vetlanda och vara med på satsningen där vi kör lokalt svenskt. Jag hoppas och tror att det kan ge lite extrapublik.
Till skillnad från en speedway-oval har vårt samtal nått vägs ände. Vetlanda hoppas locka publik med en blandning av lokala förare – och en världsmästare. Målsättningen är måhända generell.
Men om 2019 är något att gå på bör vi hålla ett öga på Vetlanda Speedway även 2020.