Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Slutspelsmötet: Indianerna – Dackarna

Featured Image

Grundserien är över och äntligen är vi framme vid matcher där allt står på spel. Möten där en ska vinna och en ska försvinna. Äntligen är det slutspel. Och den här veckan vänder vi oss till drabbningen mellan Indianerna och Dackarna.

Inget har blivit som det skulle vara. Från tusentals åskådare på arenorna har vi den här säsongen fått vänja oss vid inga åskådare. Det har varit annorlunda, det har varit speciellt.

– Det har varit jättesvårt. Vissa matcher har det känts lite lojt, tycker jag personligen. Det har varit svårt att tagga till. Det känns som att det är mer… Det är så mycket andra regler man måste förhålla sig till med avstånd och allt det där, säger Indianernas Ludvig Lindgren.

Lindgren, ”Ludde” kallad, menar att han ändå är nöjd med hur laget har presterat.

– Det har varit varken superbra eller superdåligt. Vi har förlorat ganska mycket men vi har förlorat med få poäng. Det har varit jämna matcher och med det lag som vi har ställt på banan har vi kört bättre än vad man trodde. Så på så sätt får man väl vara nöjd, säger han och fortsätter:

Dackarnas Jacob Thorsell har inte haft några större problem med att tagga till match, men medger att det har varit en speciell situation.

– Visst känner man av det där med publiken. Det är alltid kul när det är mycket folk på läktarna och man har kompisar och sponsorer. Men när det väl är match taggar man till och man vill ju vinna varje heat, säger han.

Vad blir då nyckeln till mötet lagen emellan?

– Nyckeln är att vi måste vinna hemma. Vi börjar hemma på tisdag och om vi kan komma ner till Målilla med många poäng i ryggen vore det bra, säger Lindgren.

Thorsell har en mer allmän syn på det:

– Jag ser det som såhär: Jag vill vinna båda matcherna. Vissa lag säger ”vi kan förlora med tio och vinna hemma.” Jag håller inte riktigt med där. Det är bättre att gå ut och sätta ner foten och kötta på. Den inställningen har jag, det är bara att gå ut och elda på från första heatet.

Att Dackarna börjar borta bekommer honom inte:

– Jag trivs riktigt bra i Kumla. Det är nog Sveriges bästa bana. Den är otroligt fin och bra. Det beror ju lite på hur den är preparerad. Vanligtvis brukar den vara riktigt fin. Det ska bli kul. Såhär års brukar det vara lite ostadigt så det här vädret hade ju dragit mycket publik. Det är väldigt synd att vi inte kan ta in folk, jag tror att det hade kommit riktigt mycket publik.

Prognosen ser lovande ut, inget regn och lagom temperatur. Frånsett några svårigheter i Polen förra veckan har Thorsell haft en stabilt bra form. För Lindgrens del har formen börjat komma krypande:

– Jag kände att jag hittade något i förrförra matchen, att det började komma någonting. Jag har gjort lite ändringar med motorerna. Jag hade en bra tävling senast men överlag är jag inte nöjd. Nu är det matcher som betyder mycket, säger Lindgren.

Motorsport är materialsport och även om speedwayen inte har samma data som andra motorsporter är det lätt att snöa in på cykeln och göra ändringar.

– Det är ju en helt annan bana från heat ett till heat 15. Om man ändrar något måste man ta väldigt snabba beslut och det kan vara två-tre heat tills man kör nästa gång. Det är mycket chansningar, det är ibland på känsla och snabba beslut ska tas, berättar Thorsell.

Lagen har mötts en gång den här säsongen. Det var i Målilla och då gick Dackarna segrande med 48-42. Förra säsongen vann Dackarna båda mötena lagen emellan.

– De har en jäkligt stark trupp. Det blir tufft. Vi har också förstärkt vår trupp (Maciej Janowski, red. anm). Det gör oss starkare och det känns ju bra, menar Thorsell.

Ludvig Lindgren har tidigare kört för Dackarna och speedwayvärlden är inte jättestor. Det visar sig inte minst när Lindgren säger:

– När du snackar med Thorsell, fråga honom om det är roligt att tvätta cyklar. Min kusin är hans mekaniker, skrattar han.

Thorsell skrattar högt när det kommer på tal:

– Haha, ja det är jättekul! Verkligen. Det är underbart!

Världen har krympt under covid-19. Speedwayvärlden var måhända inte stor från början men den är fortsatt familjär. Bekantskaper finns över klubbgränserna.

Men ikväll sätts allt det åt sidan.
Ikväll börjar kampen om SM-titeln.

Preliminära laguppställningar

Dackarna:

 1. Jacob Thorssell

 2. Pawel Przedpelski

 3. Frederik Jakobsen

 4. Hans Andersen

 5. Oliver Berntzon

 6. Joel Kling

 7. Theo Johansson

Noterbart är att Avon van Dyck tar Johanssons plats under onsdagens möte.

Indianerna:

 1. Niels-Kristian Iversen

 2. Joel Andersson

 3. Pontus Aspgren

 4. Max Fricke

 5. Jonas Jeppesen

 6. Ludvig Lindgren

 7. Jonatan Grahn

Dela nyheten: