Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Slutspelsupplägg 2024

Featured Image

ESS-klubbarna har tillsammans med Svemo beslutat hur förutsättningarna för slutspelet för 2024 kommer att se ut

Vid utvärderingen av regler och upplägg inför kommande säsong har stor vikt lagts vid att bibehålla så mycket som möjligt inom ramen för den 3-års paket som klubbarna och förbundet arbetat med runt reglerna för att skapa kontinuitet mellan säsongerna.

En fråga som dock blev skjuten på framtiden, i väntan på besked om hur många lag ligan innehåller nästa år, var den om slutspelsupplägg.

När det nu står klart att Vargarna flyttar upp och ligan återigen utgörs av åtta lag har beslut tagits om att inte heller ändra på slutspelets genomförande. Det innebär även fortsatt att ettan och tvåan i grundserien är direktkvalificerade för semifinal, trean till sexan kör kvartfinal och de två lag som placerar sig sist har kört klart för säsongen. Bäst placerat lag väljer om man vill börja hemma eller borta genom hela slutspelet.

”I årets serie valde vi att inte ändra på schemat för slutspelet trots att vi tappade ett lag strax innan säsongsstart och att sex av sju lag därmed gick till slutspel. Vi trodde på en mycket jämn säsong och dramatik runt slutspelsplatserna vilket också blev fallet. När vi nu återigen är åtta lag i serien och vi har sagt att vi ska minimera ändringarna mellan säsongerna ser vi det som motiverat att fortsatt bibehålla sex lag till slutspel. Årets dramatik visar att när många lag har chansen på slutspel länge ger det spännande matcher med stor sportslig nerv vilket publiken alltid uppskattar. Även kampen om direktkvalificering till semifinal ger en möjlig streckstrid och upplägget borgar för att så många lag som möjligt har mycket att köra för så länge som möjligt i grundserien”, kommenterar ESS ordförande Mikael Holmstrand beslutet.

Schemat för kommande säsong har klubbarna enats med förbundet om att avvakta med tills mer information finns om hur den danska och polska ligans matcher, samt internationella kval, schemaläggs ut så att kollissioner i mesta möjliga mån kan undvikas. Preliminärt kommer schemat att spikas under januari 2024.

Dela nyheten: