Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Spänningen stiger inför grundserieavgörandet

Featured Image

Det råder förändringens vindar i ESS: Rospiggarna presenterar ny lagledare, Indianerna tvingas förlita sig på lagandan efter tunga skadebräck, och Smederna har återfått sitt manskap på läktaren i jakten på tredje raka. Det är under augusti grundserien avgörs.

Ja, Augusti månad räter ut många frågetecken innan slutspelet. Vi inleder med en titt på kvällens tre matcher.

Lejonen – Dackarna (42-48)

Lejonens jakt på en slutspelsplats fortsätter när Dackarna anländer till OnePartnerGroup Arena. Gästerna är favoriter i det heta Smålandsderbyt, och även favoriter bland många att gå hela vägen i år… sett till senaste tidens resultat.

Man hänförs av polska trion Janowski, Dudek och Pawlicki – men får klara sig utan Oliver Berntzon ikväll. Nykorade individuella SM-mästaren Jacob Thorsell visar även han upp sig i Gislaved.

För Lejonens del är nytillkomne Robert Lambert fortsatt på skadelistan, och en hittills ojämn Jaroslaw Hampel lämnas utanför truppen. Istället introduceras Adrian Gala för hemmapubliken.

Trots regn till och från under dagen, förväntas det spricka upp under kvällen: perfekt för elitseriespeedway, alltså!
Johannes Wahlberg besöker Gislaved, å ESS Plays räkning.

Västervik – Eskilstuna Smederna (41-49)

Just åskådare kan det bli många av i Västervik när Smederna kommer på besök. Bortalaget har efter en längre tids tvist återfått Smedfans-supportrarnas stöd i jakten på en tredje raka SM-titel.

Fredrik Lindgren, som nyligen givit besked om att han inte fortsätter hos Eskilstunaklubben efter säsongen, har åkt på en hjärnskakning och missar mötet. Det höll honom även borta från de individuella SM-tävlingarna under helgen.

För Västerviks del handlar det om att hålla undan i toppen. Man brukar bjuda på sevärd speedway på HEJLA Arena, och sett till förutsättningarna blir kvällen inget undantag. Stefan Klemetz gör sig redo att referera från Västervik.

Vetlanda – Kumla Indianerna (39-51)

Undantag blir det dock från förarlistan hos Indianerna som är i en skadeförbryllad position. Inte nog med att Tai Woffinden är borta en längre tid; i lördags var olyckan framme när Anders Thomsen kraschade illa i en EM-deltävling. Dessutom tvingas man även köra Riders Replacement för Tais ersättare, Vaclav Milik.

Lagledare Peter Johansson har valt att ersätta Thomsen med utlandsreserven Krystian Pieszezk.

Man ska försöka hålla emot ett hemmalag vi alla vet är stentuffa på Motorstadion. Vetlanda har ett par poäng att knappa igen för bonusen, och Indianerna kom tillbaks i segerspåret senast. Men orkar de hålla fart med Zmarzlik & Co?

Mikael Karlsson rättar till puffskyddet inför sändning som ni följer här på Elitspeedway.com.

Helgens SM-tävlingar

En som höll fart under helgens SM-tävlingar i Hallstavik var Dackarnas Jacob Thorsell som i Fredrik Lindgrens frånvaro kunde köra hem titeln som individell svensk mästare.

Det var 26-åringens första sådana utmärkelse i karriärenoch han vann finalen före sjufaldige mästaren Andreas Jonsson och Kim Nilsson. Linus Sundström blev fyra.

Ny lagledare

Under det något mindre matchandet på sistone har så även Rospiggarna valt att göra förändringar. Peter Jansson – ett välkänt ansikte på HZ Bygg – tillträder som lagledare för Hallstavikgänget säsongen ut.

Peter agerar idag även lagledare i allsvenska klubben Vargarna och han har mycket lång erfarenhet tillbaka inom speedway på alla nivåer. ”Överenskommelsen sträcker sig säsongen ut men det är allas målsättning att det blir en fortsättning även säsongen 2020,” skriver klubben på sin hemsida. ”Rospiggarna avser även att rekrytera en sportchef, ett arbete som också är påbörjat.”

Vi får se om det blir någon direkt effekt av bytet i huvudmatchen på torsdag, då de båda lagen i botten möts på Brovallen.

Dela nyheten: