Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Stefan Klemetz: ”Speedwaypremiär – det är något extra”

Featured Image

Premiärdagen är här och ikväll startar en ny resa mot heatsegrar, framgång och titlar. Längs hela den resan kommer tittarna att guidas av Stefan Klemetz. Den mångåriga kommentatorn ger här en längre intervju om sitt intresse för sporten, favoriterna i toppskiktet och det speciella med speedway.

Ikväll startar Elitserien i speedway 2019 och vägen mot den eviga äran inleds för de nio lagen och de många förarna. Ett speciellt namn kommer att följa hela resan från sin plats vid sidan om banan. Stefan Klemetz är den rutinerade räven som fått uppdraget att vara huvudkommentator under säsongen, med sändningar som ska gå tisdagar och torsdagar. Premiärpulsen känner referenten av.

– Klart att ju närmare vi kommer desto mer kittlar det! När du sitter som jag har gjort de senaste dagarna och förberett mig mer intensivt känns det alltid roligt och spännande, berättar den erfarna kommentatorn och fortsätter;

– Under vintern är det mest kallt och allt känns så långt borta i tankarna. Nu är våren här, vädret blir bättre och vi har speedwaypremiär. Det är något extra ska jag säga dig, betonar Klemetz.

Sin första speedwaytävling såg han redan i femårsåldern. Sedan dess har Stefan Klemetz följt sporten på ett nära och ingående sätt, inte sällan sittandes i kommentatorsbåset. Han berättar att intresset föddes vid första ögonkastet, men frågan är om han själv någon gång hoppat upp på sadeln?

– Ja, jag har testat på det vid ett par tillfällen…, erkänner Stefan som uppenbart inte är helt nöjd med sin insats.

Hur skulle du beskriva den känslan?

– Det är ju en ren skräckupplevelse haha! Jag skulle kunna tänka mig att om jag får köra ett gäng gånger till så skulle jag kanske behärska det någorlunda. Men för mig som gjort det ett par gånger är det nästan otäckt. Det går fort, det är svårt att få sladd och cykeln vill mest bara gå rakt fram, skrattar Stefan.

Att själv få uppleva svårigheterna med att köra måste öka respekten för det som förarna faktiskt gör, vecka ut och vecka in?

– Verkligen, det är imponerande. Det sägs också att cyklarna idag kräver extrema inställningar och då blir cykeln än mer svårkörd. Jag är full av beundran för de som håller på idag – och även de som körde förr, för den delen!

Uppvuxen i Indianernas fäste: ”Speedway har alltid varit stark i kommunen”

Förberedelserna inför säsongsstart har pågått en längre tid bland klubbarna och teamen. Samma gäller för Stefan Klemetz, som inte minst de senaste veckorna växlat upp ytterligare en nivå i sin scouting.

– Jag börjar rätt tidigt på året när speedwaysäsongen drar igång i de andra länderna. I både England och Polen har det varit igång en tid, det har även körts lite individuella tävlingar där jag följt förarna som ska köra i Elitserien. Sen blir det mer intensivt veckorna innan premiär, där jag noterar specifika matcher som jag ska göra, förklarar Stefan.

49-åringen är bosatt i Kumla, samma stad som han växte upp i. Större delen av sitt liv har Klemetz spenderat i Indianernas hemvist och närheten till speedway har därför alltid varit påtaglig.

– Speedway har alltid varit en stark idrott i kommunen. Det har funnits en tradition och Indianerna har hållit sig i högstaligan länge. Det har gjort att många i Kumla intresserat sig för sporten, och det gjorde även att min farsa blev lockad i mitten på 70-talet. På det sättet såg jag min första match, berättar Stefan.

Vad skulle du säga är det utmärkande med speedway?

– Det är framförallt farten och närheten, med fyra förare där det ibland inte skiljer mer än någon centimeter. Sen är det just också inramningen med alltifrån dofter till en klarblå himmel. För mig finns det inget bättre än en speedwaytävling en fin sommardag.

Är det en speciell känsla att vara på plats för en speedwaymatch?

– Absolut, speedway är en idrott som ska ses live. Visst är det häftigt att se på TV också, du missar inget där med alla vinklar. Men för mig ska speedway ses live, det är först då som jag på riktigt uppfattar farten och hur nära förarna ligger varandra.

”De två har intressanta lag på pappret”

Säsongen 2019 står för dörren och med det väntar spänning, ovisshet och framgångar. Sportsligt är det som vanligt mycket som kittlar på förhand och en rad lagbyggen ser riktigt intressanta ut. Stefan Klemetz har såväl scoutat som läst på inför sitt kommentatorsuppdrag och skaffat sig en bild av vilka som är favoriter.

– Backar vi bandet några dagar trodde jag starkt på Dackarna, de hade en intressant trupp. Sen har saker och ting förändrats där med Greg Hancock som tagit timeout och Maciej Janowski som skadats. Det ser givetvis annorlunda ut nu, resonerar Stefan och fortsätter;

– Men jag tror ändå att Dackarna kommer att vara med däruppe i toppen. Avbräcken kommer att ersättas och det är inte förrän i höst som det avgörs.

Är det några av konkurrenterna som sticker ut? Finns det fler som du vill flagga extra för?

– Ja, Indianerna ser spännande ut och har ett bra lag på pappret. Jag tror också på Smederna. De har visserligen tappat några förare, men det känns som att de har fått ett bra gäng i år igen. Västervik vill jag också varna för! De gjorde det bra ifjol och har sett spännande ut nu.

Om jag ber dig att här och nu peka ut dina två finalister till hösten – hur ser det ut då?

– Ujujuj, det där är fan riktigt svårt tycker jag… I dagsläget säger jag ändå Dackarna mot Indianerna. Sen finns det givetvis fler lag som kan vara med om det, men de två har intressanta lag på pappret.

Men innan dess är det alltså premiär och säsongsstart av Elitserien i speedway nu ikväll. Vad gäller för dig, vart bär det av?

– Jag ska till Motala för Piraterna mot Smederna! Det ska bli kul, riktigt roligt med Piraterna som är tillbaka i Elitserien och se hur långt det räcker mot de regerande mästarna. Jag tycker att Motalas bana är en av de absolut bästa med att bjuda in till fin racing, avslutar Stefan Klemetz.

Dela nyheten: