Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Sundström om SSA-starten: ”Jag är mycket nöjd”

Featured Image

Linus Sundström är ansvarig för Swedish Speedway Academy (SSA) och satsningen har haft ett tillfälle så här långt: ”Jag är mycket nöjd med hur första helgen genomfördes”, säger Sundström till Elitspeedway.com.

Elitspeedway Sverige och SVEMO är en del av den unika ungdomssatsningen Swedish Speedway Academy, SSA.

Den första helgen av fem inleddes i Gislaved under april månad, innan det är dags att bege sig till Eskilstuna i slutet av maj. Det är en nöjd Linus Sundström, projektansvarig, som Elitspeedway.com når efter inledningen.
— Mycket lyckad. Inför så fanns en hel del oroligheter med bland annat väder och banan. April är aldrig en säker månad att köra speedway i och inte många varv hade körts på banan inför SSA. Lägg där till att det var första SSA-helgen någonsin, det har varit i ett planerande skrivbordsstadie under hela vintern och skulle sjösättas. Men jag är mycket nöjd med hur första helgen genomfördes. En stor eloge till Lejonen, instruktörer och deltagande förare/föräldrar!

SSA är en unik ungdomssatsning där det handlar om att ta vara på svenska speedwayförare.
— Grundtanken med SSA är att stötta och vägleda unga Svenska speedwayteam. Ambitionen med akademin är att förse förare och mekaniker med kunskap och information för att kunna ta nästa steg i deras karriärer. Så i dagsläget riktar SSA in sig på ungdomar som redan har tagit klivet in i sporten, beskriver Linus SSA.

Extraträningar utöver SSA-helgerna

Akademin har adderat in extra träningar utöver de helgerna som gör. Det för att organisera extra tillfällen där instruktörer är med och ger tips/råd till förare.
— Utöver de fem SSA Series-helgerna så kommer 5 onsdagsträningar att hållas. Vi började i Målilla i onsdags och det kommer även att anordnas i Mariestad, Avesta, Motala och Hallstavik.

Fyra SSA Series-helger kvar

Den nästkommande helgen för SSA Series är i Eskilstuna. Det är den sista helgen i maj månad, då kan man ju fundera på vad Sundström tänker inför den?
— Nu när vi har första träffen bakom oss så vet jag själv några småjusteringar som måste göras inför kommande träffar. Man har även fått en bättre bild och överblick om vad som förväntas av en arrangerande klubb så det är en tät dialog med Smederna nu inför 25-26 maj.

Vad är det bästa med SSA-Series skulle du säga?
— Att få komma ut på ovalerna och träffa alla team runt om i landet! Där de befinner sig i karriären så finns det otroligt mycket att slipa på och det ger väldigt mycket energi att se de ta åt sig av tipsen vi ger, avslutar Linus Sundström med ett brett leende.

Schemat för 2024

20-21 April (Gislaved), 25-26 Maj (Eskilstuna), 29-30 Juni (Kumla), 24-25 Augusti (Västervik) och 21-22 September (Norrköping).

Fakta SSA

Denna satsning är ett tätt samarbetsprojekt mellan SVEMO, ESS och Linus Sundström. Linus ansvarade för årets verksamhet och kommer fortsatt vara huvudansvarig för genomförandet. Svemo delfinansierade projektet även under 2023 och fortsätter investera på samma sätt även 2024. För att kunna utöka verksamheten går nu elitklubbarnas samarbetsorganisation ESS in som finansiärer i projektet och det har även sökts stöd från internationella förbundet FIM.

Vill du stötta SSA?

Läs mer om hur du blir stödmedlem här.

Dela nyheten: