Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Treårsplanen ska vända Rospiggarna

Featured Image

Efter ett tungt 2019 blickar Rospiggarna framåt. Hemmasonen Andreas Jonsson återfinns inte längre i truppen – men det finns skäl till framtidstro i Hallstavik. Vi har pratat med lagledaren Peter Jansson.

Fjolåret gick inte helt enligt plan för Hallstaviksgänget Rospiggarna. Nu laddar laget om och under lagledaren Peter Jansson ska man undan för undan resa sig igen. Jansson, som även är lagledare för norrköpingslaget Vargarna, har många strängar på sin lyra. Bosatt i Stockholm och med en ”väldigt förstående flickvän” baserad i Dalarna blir det några mil i bil. Dessutom har han en egen firma som ska skötas.

– Jag har lite egen personal. Mest gamla speedway- och isracingförare. Det är en del från Polen och Tjeckien och sådär. Sådan jag som jag har känt i många år, säger han när elitspeedway.com ringer upp.

Hur får du allt att gå ihop?

– Det får man fråga sig, skrockar han. Det har blivit några mil genom åren. Med speedway, isracing och långbana. Man får trixa och fixa för att hinna med.

Det är väl lite så att när man hittar en passion och blir det livet. Det får funka på sitt sätt, bara det funkar.

– Precis så är det. Man måste få till tillvaron.

Jansson kom till Rospiggarna förra sommaren då dåvarande lagledaren Conny Ohlsson hörde av sig.

– Jag har känt Conny i många år. Vi började åka knattespeedway ihop. Han började 1985 och jag började 1983.

Peter Jansson väljer sina ord noga:

– Han kände väl att det var lite si och så däruppe i kontakten med förare och så. Så han frågade om jag ville vara med en sväng. Jag vill inte grotta ner mig i det men på den vägen är det, berättar han och fortsätter:

– Jag fick en förfrågan där och det var många som tyckte att det var ett omöjligt uppdrag att undvika sistaplatsen.

Men det lyckades ni med.

– Ja. Rospiggarna gjorde en dålig säsong och Masarna gjorde en bra, skrattar han.

Hur ser du på utmaningen inför säsongen 2020?

– Det är inspirerande och kul. Nu ska vi göra en liten nystart här. Vi bygger om lite i laget.

Vad är målsättningen?

– Vi ska absolut vara med och kriga om en slutspelsplats under 2020. Man får se det i ett treårsperspektiv. Vi ska slåss om slutspel i år, vara med och konkurrera i semifinal nästa år och slåss om guldet året därpå. Sen är det inte alltid planerna funkar men då får man tänka om, skrattar han.

Vad är skillnaden mot 2019, tycker du?

– Vad ska jag säga? För det första tror jag – nej jag vet – att det kommer att vara ett lag som kommer att kriga för varenda liten poäng som finns att tillgå. Det kommer att vara en helt annan kämpaglöd. Vi kommer att visa att det här är inget dåligt lag. Vi kanske har ett sämre lag på pappret, men det handlar om att få ihop allt.

Peter Jansson har varit med och överraskat i Elitserien förr. 2009 var hans Vargarna inte tippade att göra mycket väsen av sig.

– Det var nästan så att vi blev hånade. Det fanns de som sa att vi hade ett för dåligt lag för Elitserien där. Men det var andra tongångar när vi vunnit den första SM-finalen med tolv poäng. Visst, vi förlorade den andra med 22 dagen efter. Men det är en annan historia.

Han skrattar igen.

Framtiden ljus (?)

Med ett upptagningsområde som sträcker sig från Gävle in till Norrtälje och Uppsala och ner till Stockholm har Rospiggarna en relativt stor bas att locka publik ifrån. Och speedwayen kan få en rejäl bump av C Mores återkomst som rättighetsinnehavare, menar Jansson.

– Jag tyckte att C More var ett grymt bra gäng när de gjorde det förut. Jag tycker att det är fantastiskt. Produktionen är väldigt proffsig och det är otroligt roligt att de är tillbaka. Det kan visa folk att det här är en proffsliga som förtjänar uppmärksamhet, säger han.

Hur ser du på återväxten inom sporten generellt? Vad kan man göra för att öka den?

Han tvekar inte.

– Jag tror att man ska titta mycket på det som Kumla håller på med. De har fått igång många knattar och har ett eget allsvenskt lag och hela den biten. De har varit runt i skolorna och visat vad det går ut på och fått in ungdomar. Det här gjordes ju redan på 1980-talet.

Han är noggrann med att påpeka att det inte är någon kritik men säger samtidigt:

– Det är en ledarfråga. Det kanske är för få ledare. Du behöver ha en bra ledarbas. Du måste ut och jobba med barn och ungdomar. Fotboll är en enkel sport där varenda knatte är ute och spelar. Vi i speedwayen måste visa att vi finns. Det är bra att visa upp den produkten vi har i Elitserien. De som är 70+ nu var de som jobbade så bra och satte i slutet på 1970-talet och i början av 1980-talet.

Blev klubbarna för bekväma?

– Så är det. Sedan kom nästa generation igång när Tony var som störst. Det kanske var lite så att man tänkte att det gör lite sig själv där. Men så funkar det inte.

Vad kan ni i Rospiggarna göra?

– Vi har nyss bytt väldigt mycket i styrelsen och det här är en av frågorna de kommer att titta noga på. Hallstavik är en väldigt liten ort och de behöver ha en ny Andreas Jonsson. En kille från orten. Någon de möter på Ica och inser ”Just det, han kör ikväll!”. I år är första året som Rospiggarna kör i Elitserien utan att ha en lokal förare.

Hur tror du att det kommer att tas emot bland fansen?

– Jag vågar inte uttala mig om det men det är kanske inte positivt. Men jag hoppas att publiken kommer ändå.

Om vi vänder på frågan, då. Jonsson är borta. Finns det någon förare hos er som kanske har gått lite under radarn i det allmänna speedway-surret inför 2020?

– Jag tror att Daniel Henderson kommer att få ett lyft i år. Men det riktiga genombrottet… jag tror att folk ska hålla koll på Daniel Bewley. Jag har sett mycket speedway genom åren och eftersom vi inte hade de största pengarna i Norrköping fick jag förlita mig mer på talanger, säger Jansson och börjar rabbla några välbekanta namn.

– Tai (Woffinden, red. anm.) hade det som första klubben i Sverige. Peter Kildemand, Jason Doyle… Michael Jepsen Jensen körde sitt första år i Elitserien i Vargarna.

Hur får du tag på alla de här?

– Jag får jättemycket hjälp av en gammal engelsk förare jag känner, säger Jansson och återgår till huvudspåret:

En ung Tai är den största talangen jag har sett, men jag undrar om inte.. säger han och snavar nästan på orden.

– Det är en tung mantel att axla men jag undrar om inte Dan är där. Han kanske inte är som en polack som håller full gas, men han har något speciellt. Det är något i hans teknik som gör att jag är jäkligt nyfiken på den här killen. Jag har haft honom i Norrköping också. Nu har han varit Australien och stått på pallen på alla tävlingar han har åkt.

Rospiggarna siktar uppåt och framåt 2020. Utan Andreas Jonsson, men med en god portion framtidstro.

Dela nyheten: