Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Upplagt för en helg med dramatik

Featured Image

Den polska ligan, PGE Ekstraliga, gasar vidare och det är dags för en ny omgång till den stundande helgen. I vanlig ordning väntar matcher under fredagen och söndagen, som ni naturligtvis kan se live här på Elitspeedway.com.

Det blåser positiva vindar i Polen. Från och med den 15 maj, kommer man kunna välkomna in 25% av sin ordinarie publikkapacitet till arenorna och med tillförsikt hoppas man senare under årets gång kunna utöka det till 50%. Alltså likt, hur det var under det föregående året beroende på hur smittläget är i nationen.

I övrigt då? Jo, Moje Bermudy Stal Gorzow har inlett säsongen fläckfritt. Tre raka segrar gör att man toppar ligan och har Motor Lublin samt Fogo Unia Leszno bakom sig, som har tagit två viktorior vardera.

Ett intressant rivalmöte inleder fredagen
Rivaliteten mellan Torun och Grudziadz har funnits där under en längre tid. De sju milen mellan städerna märks av och det har varit härliga duster lagen emellan under årets gång. Det är den matchen nämligen, som kommer att inleda den nästkommande omgången.

Det första av två möten, i årets grundserie och det är ett Torun som trots två förluster imponerat inledningsvis och man fick ju med sig en seger som bekant i premiären. För gästernas del, så har man ett liknande facit. En seger mot ett skadeskjutet Wroclaw har man att stoltsera med, sedan två raka förluster. Det är upplagt för en högintressant kamp i Torun under fredagskvällen.

Matchen som avslutar fredagen, är mötet mellan Zielona Gora och Lublin. Zielona Gora har likt Grudziadz tagit två poäng på de inledande matcherna och gästas av ett Lublin som har två raka segrar. För Matej Zagars del, så möter han ju sitt gamla gäng och det är ett Motor Lublin som har fått upp farten. Att man nu kan nyttja Dominik Kubera, när övergången blev helt klar har givit andra dimensioner för gästerna.

Ser vi till “Musse Piggs” gäng, det vill säga Zielona Gora – så är det Max Fricke samt Patryk Dudek som anfört laget bäst i de inledande matcherna. Duon har ett poängsnitt över 2 poäng per heat (inklusive bonus) och från lagledningens sida hoppas man säkerligen att de rutinerade herrarna Piotr Protasiewicz samt Matej Zagar kan ta ett kliv ytterligare.

Blir Czestochowa första lag att lyckas välta Gorzow?
På söndagen inleder matchen mellan Stal Gorzow och Wlokniarz Czestochowa dagen. Gorzow främst anförda av kvartetten Bartosz Zmarzlik, Szymon Wozniak, Martin Vaculik samt Anders Thomsen har inlett säsongen felfritt. Bartosz Zmarzlik har enbart tappat en (!) poäng på de tre inledande matcherna (bonuspoäng inkluderat) och sett till inledningen, har kvartetten kört ihop 129 (!) av 152 poäng.

Således blir det en utmaning för gästande Czestochowa. Ett Czestochowa som kommer senast från en hemmaseger mot Zielona Gora och där stod Fredrik Lindgren, för en formidabel insats när han var lagets bästa poängplockare med sina 13 poäng.

När metanoldoften lagt sig i Gorzow, vänds blickarna 30 mil söderut. I Wroclaw väntar det ett tungviktsmöte, där Fogo Unia Leszno är på besök. Sparta Wroclaw, saknar alltjämt härföraren och britten Tai Woffinden som saknas på grund av en axelskada han ådrog sig i Grudziadz. Ett tungt avbräck, som kommer krävas att förare som Artem Laguta samt Maciej Janowski kliver fram i hans ställe.

Gästerna då? Jo, de ha två segrar som bekant i inledningen av säsongen. Det blev en seger senast mot nykomlingen Torun på hemmaplan med 47-43. Emil Sayfutdinov och Janusz Kolodziej, har inlett säsongen stabilt och ligger femma respektive sexa i snittligan. Värt att notera, är dock att Jason Doyle hade en tung afton senast – med bleka tre poäng. Något som gör att han är säkerligen revanschsugen till söndagskvällens sista kamp.

Matchtider för helgen
Torun – Grudziadz (fredag 18.00), Zielona Gora – Lublin (fredag 20.30), Gorzow – Czestochowa (söndag 16.30) samt Wroclaw – Leszno (söndag 19.15).

Laguppställningar
Torun: Pawel Przedpelski, Jack Holder, Adrian Miedzinski, Petr Chlupac, Chrtis Holder, Justin Stolp, Krzysztof Lewandowski.

Grudziadz: Przemyslaw Pawlicki, Krzysztof Kasprzak, Kenneth Bjerre, Norbert Krakowiak, Nicki Pedersen, Denis Zielinski, Mateusz Bartkowiak.

Zielona Gora: Matej Zagar, Piotr Protasiewicz, Max Fricke, Damian Pawliczak, Patryk Dudek, Fabian Ragus, Jakob Osyczka.

Lublin: Grigorij Laguta, Krzysztof Buczkowski, Jaroslaw Hampel, Mark Karion, Mikkel Michelsen, Wiktor Lampart, Mateusz Cierniak.


Stal Gorzow: Bartosz Zmarzlik, Anders Thomsen, Szymon Wozniak, Marcus Birkemose, Martin Vaculik, Wiktor Jasinski, Kamil Pytlewski.

Czestochowa: Leon Madsen, Jonas Jeppesen, Bartosz Smektala, Kacper Woryna, Fredrik Lindgren, Jakub Miskowiak, Bartlomiej Kowalski.

Wroclaw: Tai Woffinden (R/R), Maciej Janowski, Daniel Bewley, Gleb Chugunov, Artem Laguta, Michael Curzytek, Przemyslaw Liszka.

Leszno: Emil Sayfutdinov, Janusz Kolodziej, Jaimon Lidsey, Jason Doyle, Piotr Pawlicki, Kacper Pludra, Krzysztof Sadurski.

* Observera att lagen kan tillsätta en förare i väst nummer åtta under matchdagen och det redovisas inte i den preliminära laguppställningen.

Dela nyheten: