Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Van Dyck: ”Om det går bra kanske jag får köra något i BAUHAUS-ligan”

Featured Image

I en tid där debatten om återväxten i svensk speedway går vidare tittar Elitspeedway.com på yngre förare på den svenska scenen. Vi har den här veckan snackat med Dackarnas 17-årige tillskott i truppen – Avon van Dyck.

Än är det februari och flertalet av de svenska ovalerna ligger fortfarande under, om inte snö så i ala fall, frost. Medan lagledarna runtom i landet mest pratar med sponsorer och försöker hålla kontakten med förarna håller förarna själva på med sina förberedelser på eget håll. En av dessa är Dackarnas unga tillskott Avon van Dyck, som kan komma att göra debut i det svenska finrummet under 2020. 17-åringen står i garaget när Elitspeedway.com ringer upp.

– Vi sa att vi lika gärna kunde lyfta fram våra yngre som att ta in någon annan. De måste ju få chansen, sa klubbens ordförande Thomas Karlsson när vi pratade med honom för några veckor sedan. Avon van Dyck är en del av den satsningen.

Han har kört speedway i nästan halva sitt liv och allt började tack vare pappa Walter:

– Det är väl min åttonde säsong. Jag tror det i alla fall. Det var farsan som tog med mig och brorsan (lillebror Sammy, red. anm) prova-på-speedway. Vi fastnade direkt, berättar van Dyck.

Körde din pappa något själv?

– Nej, men han gillar motorcyklar.

Avon van Dyck berättar att han lägger så mycket tid han kan på speedway men under vintern hinner han med att kombinera speedway och skola med:

– Bandy. Jag lirar bandy på vintern men det krockar inte så mycket. Jag spelade fotboll tidigare men det fick jag lägga ner för två år sedan, tror jag. Vilken position jag hade har jag glömt bort, det var så längesedan, säger han och ger undertecknad en ålderskris samtidigt.

Kan du beskriva vad det är som är speciellt med speedway för dig?
Han tvekar inte en sekund.

– Att sladda. Det är mina grejer. Det är bra fart som ger en adrenalinkick, förklarar han.

Många förare vittnar om det adrenalin som speedwayen ger, men något annat som ger samma adrenalinpåslag har 17-åringen inte. Det är bara speedwayen.

Vad är din målsättning, dels för 2020 men också i framtiden?

– I år är det att börja plocka lite poäng i allsvenskan. Sen får vi se hur det går. Om det går bra kanske jag får köra något i BAUHAUS-ligan, säger han och fortsätter:

– För framiden är väl som alla andra: Att köra VM.

Världsmästartiteln? Tänker du så?

– Nja, jag brukar försöka ta en dag i taget. Det låter som det mest rimliga.

Han berättar att han, tillsammans med pappa Walter och brorsan Sammy, brukar kolla på de stora tävlingarna på TV för att snappa upp tekniska detaljer i stjärnornas körning. I andra sporter, som fotboll och ishockey, är det lätt för unga att identifiera sig med en spelare som man vill efterlikna. Men har 17-åringen någon förebild i speedway?

– Det tror jag inte, säger han men lägger sedan till:

– Det skulle väl vara Fredrik Lindgren. Han kör om mycket på yttern. Även Bartosz Smarszlik kör om ganska mycket. Jag tycker att det är roligt att köra om.

Nöjd med 2019 – siktar framåt

Under 2019 körde han in 21 poäng på 31 heat med Brassarna i division 1. I år kommer van Dyck att köra för Team Småland i allsvenskan – och han finns med i Dackarnas trupp i BAUHAUS-ligan.

– Det var ett lärorikt år. Jag lärde mig väldigt mycket i min körning. Mot slutet av säsongen började jag få till mina starter. 2019 gav mig mycket vana, förklarar han.

Vana, ja. Avon van Dyck är bara 17 år. Han går första året på gymnasiet. I en sport där förarna kanske inte växer ut till fullo förrän vid 26-27 års ålder, eller äldre, är han stor del av den nya generationen av svenska speedwayförare. Men fötterna, de står fast på jorden. VM må hägra i framtiden men här och nu?

– I år är det väl målet att börja plocka lite poäng i allsvenskan, säger han eftertänksamt.
– Sen får vi se hur det går. Om det går bra kanske jag får köra något i BAUHAUS-ligan.

Svensk speedways återväxt är ett ständigt ämne. Men den finns där.
Och Avon van Dyck är ett namn vi lär få anleding att återkomma till.

Dela nyheten: