Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Världskollen: Det närmar sig premiärer

Featured Image

Det närmar sig inte bara speedwaysäsong i Sverige. Utan andra ligor i världen startar säsongen snart – dessutom drar den individuella säsongen igång om lite mer än en månad med bland annat Speedway Grand Prix.

Den svenska säsongen genom BAUHAUS-ligan startar tisdagen den tredje maj med fyra matcher. Ett möte på torsdagen, det vill säga den femte maj, avslutar den inledande veckan.

Dessutom så tjuvstartar Allsvenskan den 18 maj, innan det är en full omgång (genom omgång två) som körs den 1 juni.

Världskollen

I detta segment gör vi ett avstamp i att se hur det ser ut runtom i världen. Där vi lyfter fram en del, av den aktivitet som är över ett år i speedwayvärlden – i ligaspeedway och inte minst individuellt.

Ligaspeedwayen i Världen

PGE Ekstraliga (Förstaligan i Polen)

Ligan har premiär fredagen den 8 april.

PGE Ekstraliga startar sin säsong fredagen den 8 april. Likt föregående säsong är det åtta lag i ligan. Nytt för året är att ligan har förändrat sitt slutspelsupplägg bland annat. Sex lag tar sig till slutspel genom kvartsfinaler. De högst rankade möter det lägst rankade. Varje lag som vinner sin kvartsfinal tar sig vidare till semifinal, sedan blir det en ”gratisplats” till ett fjärde lag som tagit flest poäng i sin kvartsfinal och blir en så kallad ”Lucky Loser”.

Klubbar: Czestochowa, Gorzow, Grudziadz, Leszno, Lublin, Ostrow, Torun, Wroclaw.

U24 Ekstraliga (Juniorliga i Polen)

Ligan har premiär tisdagen den 26 april.

PGE Ekstraliga-klubbarna implenterar en ny serie i form av U24 Ekstraliga. Samtliga åtta seniorklubbar deltar med sina U24-lag. Serien körs över 14 omgångar, där de två bästa lagen i ligan möts i en final där en mästare skall förkunnas.

Klubbar: Czestochowa, Gorzow, Grudziadz, Leszno, Lublin, Ostrow, Torun, Wroclaw.

eWinner Liga 1 (Andraligan i Polen)

Ligan har premiär söndagen den 10 april.

eWinner Liga 1 startar sin säsong fredagen den 8 april. Likt föregående säsong är det åtta lag i ligan. Nytt för året är att ligan ändrar sitt slutspelsupplägg likt PGE Ekstraliga. Sex lag tar sig till slutspel genom kvartsfinaler. De högst rankade möter det lägst rankade. Varje lag som vinner sin kvartsfinal tar sig vidare till semifinal, sedan blir det en ”gratisplats” till ett fjärde lag som tagit flest poäng i sin kvartsfinal och blir en så kallad ”Lucky Loser”. Värt att notera är att tyska laget Landshut, inte har möjlighet att kvalificera sig till PGE Ekstraliga så reglementet ser ut idag.

Klubbar: Bydgoszcz, Gdansk, Gniezno, Krosno, Landshut, Lodz, Rybnik, Zielona Gora.

2. Liga Żużlowa (Tredjeligan i Polen)

Ligan har premiär söndagen den 10 april.

Liga 2 startar sin säsong söndagen den 10 april. För den insatte, kunde personen notera att tyska lag var med i ligan föregående säsongen. Så är det inte i år. Sex polska lag och ett lettiskt, genom Daugavpils deltar. Lagen möts i dubbelmöten under grundserien. De fyra bästa lagen, tar sig vidare till semifinal. Vinnarna därifrån möts i en final och segraren kvalificerar sig till eWinner Liga 1.

Klubbar: Daugavpils, Opole, Pila, Poznan, Rawicz, Rzeszow, Tarnow.

Speedwayligaen (Förstaligan i Danmark)

Onsdagen den 20 april.

Åtta lag deltar i ligan, en liga som för övrigt är stängd. Grundserien körs i dubbelmöten och ett slutspel väntar senare. Slutspelet körs genom en semifinal och final. Där skiljer sig danskarnas upplägg annorlunda. Ettan och tvåan i grundserien, tar sig till final direkt. Lag tre till sex (i grundserien) möts i en fyralagsmatch där ettan och tvån i den tävlingen, gör seriesegraren och serietvåan sällskap i finalen. Finalen körs således med samma upplägg.

Klubbar: Esbjerg, Grindstedt, Holsted, Nordjysk Elite Speedway, Region Varde, Sonderjylland Elite Speedway, Slangerup, Fjelstedt.

Premiership (Förstaligan i Storbritannien)

Måndagen den 2 maj.

Sex lag deltar i Premiership. Lagen möter varandra fyra gånger (två gånger vardera hemma respektive borta). Seriesegraren väljer mellan serietrean och seriefyran i en semifinal. Serietvåan möter det lag som blir över. Lagen möts i två matcher, där segrarna (med flest poäng från respektive semifinal) möts över två matcher i en final.

Klubbar: Belle Vue, Ipswich, King’s Lynn, Peterborough, Sheffield, Wolverhampton.

Individuella mästerskap

Utöver ligaspeedwayen körs en del individuella tävlingar. Där VM, EM och JVM naturligtvis sticker ut. Men utöver det har juniorerna en hel del tävlingar, genom bland annat NM (nordiska mästerskapet) men även EM för juniorer.

Speedway Grand Prix (Individuella VM)

Första tävlingen: Lördagen den 30 april, Gorican, Kroatien.

Speedway Grand Prix-serien startar på aprils sista dag. Totalt är det femton förare som är permanenta i Grand Prix-serien och en förare tilldelas ett wildcard till varje tävling. Arrangören har aviserat att tolv tävlingar är planerade, bland annat körs det en tävling i Målilla.

European Championship (Individuella EM)

Första tävlingen: Lördagen den 2 juli, Rybnik, Polen.

Speedway-EM körs över fyra deltävlingar. Den första är i polska Rybnik. För närvarande är fem förare direktkvalificerade. I börjand av speedwaysäsongen, sker ett kval in för förare och därefter kommer även arrangören dela ut permanenta wildcards.

Kvalen inleds sen 30 april och SEC Challenge går av stapeln 18 juni i slovenska Krsko.

Speedway Grand Prix 2 (Individuella Junior-VM)

Första tävlingen: Fredagen den 27 maj, Prag, Tjeckien.

Discovery Sports Event har tagit över arrangörskapet av Junior-VM och kommer att ha tävlingar i samband med Grand Prix-deltävlingar, därav det nya namnet ”SGP2” – dessutom. Junior-VM körs över tre deltävlingar.

Kvalen körs den 7 maj, bland annat arrangerar Gislaved en av de tre kvaltävlingarna.

Dela nyheten: