Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Vetlanda Speedway AB i konkurs

Featured Image

Styrelsen för Vetlanda Speedway AB har den 30:e mars lämnat in en ansökan om konkurs, vilket innebär att man med omedelbar verkan drar sig ur årets säsong av BAUHAUS-ligan. ”Det är otroligt tråkigt för en anrik klubb som Vetlanda och för svensk speedway i stort. Från ligans sida har vi en längre tid ställt frågor till Vetlanda om hur klubben mår. Tyvärr visar det sig nu att dom svar vi fått inte varit förankrade i verkligheten, vilket också Vetlandas nya styrelse konstaterat och tvingats till detta nödvändiga beslut ”, säger Elitspeedway Sverige (ESS) ordförande Mikael Holmstrand.

Det har varit oroliga tongångar runt Vetlanda en längre tid med öppna konflikter i ledningen och många frågetecken kring klubbens ekonomi. Vetlanda Speedway AB, där elitverksamheten bedrivs, har sedan 2015 gjort förlust med cirka 2 miljoner kronor om året förutom första pandemiåret 2020 där ett nollresultat visades. Perioden 2015-2021 har bolaget gjort en total förlust på ca 11,6 Mkr.

”Från övriga klubbar och ESS har man många gånger ställt frågan till Vetlanda hur planen för att få rätsida på ekonomin ser ut. Klubbarna behöver varandra och inom ESS har vi ett nära samarbete där man med stor hjälpsamhet försöker sprida kunskap mellan klubbarna för att undvika den här typen av händelser som speedwaysporten tyvärr tvingats hantera flera gånger tidigare. Vi har hela tiden fått svar att situationen är under kontroll och det är givetvis en stor besvikelse att dessa påståenden inte visat sig stämma, även om vi inte är förvånade med tanke på hur det sett ut”, säger Mikael Holmstrand.

Föreningen Vetlanda Motorsällskap, som äger bolaget Vetlanda Speedway AB, tillsatte en ny styrelse för två veckor sedan, vars första uppgift var att sätta sig in i bolagets situation. Styrelsen engagerade en extern bolagsjurist för att få hjälp med analysen och det visade sig snabbt att bolaget är bortom räddning, varför en konkursansökan lämnades in till Tingsrätten den 30:e mars.

”Under pandemiåren har klubbarna arbetat tätt tillsammans och många har använt tiden för ett som ”reningsbad” där man jobbat hårt med att få kontroll på kostnader och få förarnas ersättningar till en nivå som man klarar av att betala. Många klubbar har insett att man inte kan äventyra klubbens existens i sin iver över sportslig framgång. Det är ett arbete som är helt nödvändigt för sportens långsiktiga överlevnad, men tyvärr har det inte bromsats i tid i Vetlandas fall”, säger Holmstrand.

Vetlandas konkurs innebär att laget utgår från årets liga. Arbetet med att analysera effekterna för övriga lag och det lagda schemat pågår och målet är att så få förändringar som möjligt ska göras och att Vetlandas matcher i grunden bara stryks ur schemat.

”Från ESS sida arbetar vi nu med att hantera de praktiska frågor som uppstår. Samtidigt står vi också bakom Vetlandas nya styrelse som tagit ett ansvarsfullt beslut, som borde tagits för länge sedan, i sitt arbete med att starta om verksamheten i föreningen och på sikt kunna komma tillbaka. Vi behöver fler klubbar, inte färre och kommer bistå Vetlanda på de sätt vi kan”, avslutar Mikael Holmstrand.

För mer information, kontakta:
Mikael Holmstrand, ordförande ESS, 0706-92 51 30

Dela nyheten: