Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Vi måste få föreningen att flyta”

Featured Image

Turbulens har gått hand i hand med Piraterna de senaste åren. Det hoppas nye lagledaren Daniel Davidsson att man ska ändra på under 2020. Motalaklubben har fått en chans till – och ska ta den.

Piraterna har några turbulenta säsonger bakom sig och inför 2020 har man genomgått förändringar både bland förare och i lagledningen. En tidigare förare är numer lagledare – Daniel Davidsson, som efter 20 år vid styret nu ska styra hela laget. Än så länge är det dock inte mycket som är annorlunda för honom.

– Just nu är det precis samma sak som jag hade gjort annars. Kanske i lite större skala i och för sig. Det är bara sponsorer, säger han och skrattar. Hade vi inte suttit i den situationen som klubben gjorde under hösten 2019 så hade jag inte haft den position jag har nu.

Men när det närmar sig premiär kan eventuellt känslorna vara annorlunda:

– Där är det ju ett större frågetecken. Då hade jag nog skruvat på kopplingar och sådär istället. Nu står ju jag i truppen ändå. De tog beslut att köra väldigt sent. Regeln säger ju att du ska ha två svenskar, och vi hade inte en uppsjö att välja på, säger han.

Speedway är ju annars en sport där man kan hålla på ett tag.

– Det är det. Speedway är en sport där du kan åka väldigt länge. Hancock vann VM när han var… 46, va? Det är skadorna som avgör egentligen. Det finns ju ingen begränsning. Hockeyspelare och fotbollsspelare tappar fart och styrka men åldern är ingen faktor i speedway. Här lever du på rutinen. Det gäller att ha lite flyt och det är ju mycket ekonomi i det, säger Davidsson och fortsätter:

– Det handlar om att ha en familj som ställer upp också. ”Posa” åkte isracing en bra bit efter att han var 60 och det är ju ännu tuffare.

Blickar mot Polen

Samtalet flyter in på svensk speedway just nu. Tidigare konversationer med lagledare här på elitspeedway.com har målat upp en något dyster bild och Davidsson håller inte tillbaka när han ger sin syn på det:

– Det är ju katastrof. Det är inget att sticka under stolen med. Problelmet är att kostnaderna har stuckit iväg de senaste åren. Förr åkte man på gamla däck när man började. Man tog det som fanns. Så är det inte längre. Sen åker vi mycket vardagkvällar. Det är svårt att kombinera med jobb. Ska du till Malmö för en allsvensk match en onsdagkväll eller Hallstavik och köra division 1… Det är svårt att få ihop, säger han.

Han pausar kort och fortsätter sedan:

– Du klarar inte en tävling själv. Du måste ha med dig någon som kör bilen och hjälper dig med att meka och skruva. Jag tror att man måste titta på hela konceptet. När de ströp från tre till två senskar härom året… det är ju så dumt. Tyvärr har allsvenskan blivit en parodi också där det har försvunnit ett gäng klubbar. Det är mycket obekväma beslut som kommer att behöva tas och det kommer att göras snart. Klubbarna går på knäna ekonomiskt. Det är minst en klubb varje höst. I höstas var det vi. Nästa år är det någon annan.

Fler länder har genomgått liknande situationer på senare tid. Polen, till exempel.

– Polackerna ströp massor i reglementet. De bara bestämde från ett år till ett annat att det skulle vara två polska juniorer (sex till sju) och ytterligare två polska förare (ett till fem). Så var det. Slutsnackat. Men kolla var de är nu.

Ja, de har förare som gör skillnad i princip i varje klubb i Elitserien.

– Precis. Bredden de har på sin topp är ju löjlig. Den är helt otrolig. De är inga dussingubbar, direkt.

”Når vi slutspel har vi gjort det bra”

Vårt samtal glider över på mer nära förestående saker för Davidsson och hans lag. Säsongen 2020. Han har tagit över mycket från Janne Eklöf som i ett sms till elitspeedway.com skriver att han lämnar klubben officiellt i februari.

– Målbilden är att vi måste få den här föreningen att flyta. Det var ekonomiska bekymmer hösten 2017. 2018 var det världskrig i styrelsen och 2019 var det ekonomiska bekymmer igen. Det får inte fortgå så. Vi har en chans till nu att visa näringslivet, våra fans och de som jobbar i klubben att vi är att lita på. Vi har gjort vårt bästa för att strypa så mycket utgifter vi kan. Laget är mycket billigare, det är andra organisationsförändringar som har gjorts och vi tittar mycket på posten ”övrigt” i budgeten som vi försöker strypa. Vi har utökat marknadsbiten. Janne satt själv med det här men nu är vi sex gubbar inblandade i det här så vi är större i styrka.

Vad har ni för upptagningsområde av publiken? Jag vet de som reser från Linköping till era matcher i Motala, till exempel.

– Speedwaypublik reser generellt ganska långt. Vi har folk från Mariestad och Skövde i väst, Askersundshållet i norr, Jönköping i söder och Linköping/Norrköping österut. Vi har ett stort upptagningsområde.

Publiksiffrorna tog sig en törn förra året över större delen av Elitserien. Vädret och lokala tv-sändningar har bland annat pekats ut som bovar i dramat.

– I båda två ligger säkert en del av sanningen. Sommaren 2018 var gudomlig, då regnade det inte en match. Sen kom sommaren 2019 – då regnade det varannan match. Och på premiären i Motala snöade det. Vi hade ju tidningen som sände fyra av våra hemmamatcher. Det gjorde säkert lite men inte allt, säger Davidsson.

Konkret. Vad är målet på banan för Piraterna 2020?

– Det är klart att det här med att bygga om och få en stabil ekonomi går hand i hand med att vinna hemmamatcher framförallt. Sen kommer vi inte att gå ut och skrika att vi ska vinna SM-guld i år, säger Davidsson och fortsätter:

– Men det är det fina med speedway: Alla börjar på noll och allt kan hända. Men går vi till slutspel så har vi gjort det bra. Vi har tunna trupper, små trupper och det krockar med England igen då de har valt att köra torsdagar. Det är Englands dag och de som kör i båda ligorna måste välja England.

Hur ser du på torsdagsmatcherna överlag? De är ju ett relativt nytt inslag i svensk speedway.

– Jag trodde själv på det konceptet. Jag har själv barn och såg framför mig att det var en fördel för de yngre då det bara är en dag kvar på förskola/skola och sedan är det ändå helg. För företagsbiten med evenemang tänkte jag lite likadant. Men tydligen har det inte slagit jättebra ut än så länge, säger han.

C More har tagit över sändningarna av matcherna inför säsongen och det är något som Davidsson ser postivit på.

– De gjorde jäkligt bra sändningar. Det går linjärt framförallt och vi vet om det i tid den här gången vilket gör att vi kan använda det till vår fördel.

Till sist: Vilken förare tror du har gått lite under radarn i ert lagbygge än så länge?

Han tvekar inte en sekund.

– Josh Grajczonek, vår nye polsk-australiensiske förare. Han har inte varit i Sverige tidigare. Han är inte jätteung – han är väl född 1990 om jag inte missminner mig – och har samlat på sig jättemycket rutin från både Polen och England. Där har jag en jag hoppas mycket på.

Piraterna har, som Davidsson själv sa, fått en ny chans. Nu ska man göra det bästa av den. 2020 blir ett spännande år i Motala.

Dela nyheten: