Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Vi ska köra final 2020”

Featured Image

Västervik har gått framåt i svensk speedway och treårsplanen rullar vidare. Nu siktar laget vidare – mot final. Vi har pratat med Morgan Andersson om läget i klubben.

Västervik slutade trea i Elitserien förra säsongen. I slutspelet gick laget till semifinal efter att man vänt ett 50-40-underläge mot Indianerna till seger med minsta marginal efter 51-39 på hemmaplan. Men i semifinalen tog det stopp mot Dackarna efter 44-46 hemma och 41-49-förlust borta. Elitspeedway.com ringde upp lagets starke man, Morgan Andersson, för ett samtal.

Hur skulle du sammanfatta säsongen?

– Ja, vi tog oss till slutspel vilket var högsta prio. Tyvärr blev vi av med vår nummer ett, Nicki Pedersen, innan kvarstsfinalsmötet (mot Indianerna) i Kumla. Vi tog in Rune Holta och lyckades ta oss igenom kvartsfinalen efter en heroisk vändning, säger Morgan Andersson och fortsätter:

– Sen känner jag att vi hade haft stora chanser att besegra Dackarna i semifinalen om vi hade haft Nicki med. Skador styr saker och ting många gånger, det gjorde det här. Det spelar ingen roll vilken klubb det är. Skador slår hårt.

Med semifinaluttåget 2019 i färskt minne går arbetet mot 2020 vidare. Truppen är spikad sedan ett par veckor och det föder nästa fråga:

Vad är målsättningen för Västervik kommande säsong?

– Vi jobbar efter en treårsplan. Så vi ska köra en final i år, är målet, säger Andersson.

Ekonomin är en stor faktor i all sport och speedway är inget undantag. Alla klubbar budgeterar olika i detalj och de går vi inte in på, men:

– Vi går plus när vi kör slutspel. Både publikmässigt och gällande våra avtal med samarbetspartners. Vi har haft en låg budget om man jämför med många andra klubbar och vi har höjt den lite till 2020.

Endast två lag hade positiv publikutveckling under säsongen. Hur ser du på det för er del?

– Vi hade ju inte vädret med oss det här året, kan man lugnt säga. Speedway är ju väldigt väderberoende. Det här med att lokaltidningarna kunde sända matcherna var ju inte bra, så känner vi, menar Andersson som samtidigt hyllar det nya avtalet man knutit med C More.

Vad har ni för konkurrens och hur marknadsför ni er i Västervik? Upptagningsområde?

– Vi konkurrerar lite med Dackarna, speciellt om dom som bor runt Vimmerby. Västervik är en gedigen speedwaystad men nu konkurrerar vi med hockeyn. Vi vill ha våra hemmmamatcher i juli månad helst. Vi försöker med sociala medier, och vi har haft samarbete med Västerviks-tidningen sedan länge. Inom klubben har vi en marknadsgrupp på tolv personer som hela tiden försöker hitta nya vägar framåt i på den fronten.

Samtalet börjar lida mot sitt slut men jag blir nyfiken. Treårsplanen för klubben rullar vidare och för att ta nästa steg måste man hitta nya vägar framåt. Det leder till den avslutande frågan:

Vem är föraren i er nuvarande trupp som kanske gått lite under radarn för allmänheten som vi bör ha lite extra koll på under 2020?

– Vi har värvat en intressant ryss. Viktor Kulakov är en kille man ska hålla koll på. Han har ett grymt team omkring sig som har jobbat med stjärnförare förr, säger Andersson.

Om Kulakov blir jokern i leken för Västervik återstår att se. Målet är satt högt. Så högt man kan sätta det.

Dela nyheten: