Två raka SM-finaler. Två raka SM-finalförluster. Dackarna siktar framåt – mot guld 2020. Elitsepeedway.com har tagit en pratstund med klubbens ordförande Thomas Karlsson.
Dackarna vann Elitserien i stor stil efter en knackig start, men det räckte inte hela vägen fram till det efterlängtade guldet. Något som grämer ordföranden Thomas Karlsson när Elitspeedway.com ringer upp.
– Det började tufft med Hancocks fru och Janowski skadade sig. Vi hade till och med de tre bästa borta mot Masarna då även Dudek var skadad. Vi gör ett bra förvärv i Pawlicki och vi får tillbaka Janowski. Sedan är vi seriens klart bästa lag. Det är ju en kanonsäsong men man får klia sig själv i huvudet och undra vad f-n det är som händer i finalen. Det är andra året i rad.
Vad hände där egentligen? Gick luften ur er?
– Ja, något sådant. Vi kände väl det lite grann i sista matchen mot Indianerna. Det var några som hade kört otroligt bra som tappade lite och det fortsatte mot Västervk och sedan var det uselt i finalen. Man kan ofta vara nöjd ett silver men i det här fallet är vi inte det, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att det är väldigt, väldigt synd att vi inte tar guldet 2019. Vi var det klart bästa laget, så var det bara. När vi hade formen så var det nästan så man satt och hoppades att vi inte skulle vinna vissa heat. Vi betalar ju per poäng och det blev några dyra matcher, säger han med ett kort skratt.
Så målsättningen för 2020 känns klar. Guld?
– Så fort man ställer upp i något så vill man vinna, så är det ju. Jag skulle aldrig kunna säga att vi är nöjda om vi kommer femma eller sexa. Man vill vinna när man kör. Speedwayen är ju lite unik så vi var tvungna att sära lite på laget och vi hoppas att har fått in två intressanta killar i Kevin Wölbert och Luke Becker. Wölbert körde i Gislaved under 2019 och var duktig när han körde mot oss i Målilla.
Becker är amerikan. Även om det finns några amerikanska förare är det inte helt vanligt ändå. Hur mycket har Greg Hancock med honom att göra?
– Luke Becker är en adept från Greg Hancock. Han var med när Hancock skrev på och körde några matcher i allsvenksan och var med på träningar. Han har tagit ett jättesteg så vi tyckte att det skulle vara roligt att ge honom chansen.
22-årige Becker är rena åldersmannen om man jämför med juniorerna Avon van Dyck, 17, och Theo Johansson, 15, som tagit en plats i truppen i år.
– Vi sa att vi lika gärna kunde lyfta fram våra yngre som att ta in någon annan. De måste ju få chansen, menar Karlsson.
Det polska elddopet i sporten har disktuerats i den här artikelserien tidigare och polackerna har numer en bredd av sällan skådat slag och i princip varje svensk klubb har idag en förare från Polen som kan göra skillnad. Deras kompetens och kunnande är något som man hoppas ska ge effekt på juniorerna hos Dackarna:
– Maciej Janowskir en väldigt bra kille som kan ställa upp för de yngre. Även Patryk Dudek är en sevärd förare som kan vara en modell för de yngre. Stjärnorna är ju ofta polacker och stjärnor vill man ha för att dra publik, säger Karlsson och fortsätter kvickt:
– Vi vill gärna ha samma lag så mycket som möjligt och jag vet att det är några fans som är besvikna över att Greg Hancock inte kunde köra i Dackarna det här året. Men vi kunde inte ta in honom på grund av snitten. Vi kan ju inte välja bort en ung Janowski mot en som är 50 år. Men Hancock drömperson att ha i ett lag, så är det.
TV kan ge publiktillströmning
Samtalet skiftar fokus mot det lite mer kommersiella. C Mores återkomst som rättighetsinnehavare för TV-sändningarna har mottagits väl av de klubbrepresentanter som Elitspeedway.com har pratat med. Och Dackarnas starke man är inget undantag:
– Jag tycker att det är kanonbra att C More kommer tillbaka. De har gjort det bra förr. Man vill ju att många ska komma på matcherna och många kan ju upptäcka speedway via TV. Jag tycker att det bara är postiivt att de ska sända. Vi ska försöka att jobba och stöta och blöta för att få tillbaka publiken.
Hur ser du på publiktappet och den situation Elitserien befinner sig i?
– Många säger att publiktappet berodde på att lokaltidningarna sände men jag är inte säker på att det är så lätt. Jag tror att det hade med många delar att göra: Det var sändningarna – som var gratis – hos lokaltidningarna. Det är inte hela svaret, säger han och fortsätter:
– Det var otur med vädret. När vi körde premiären mot Smederna var det nästan snö i luften. För vår del tror jag att det kan ha gjort lite att Hancock försvann och att vi hade lite strul i början.
Annonsering i tidningar och radio kompletteras med sociala medier och traditionell affischering i matbutikerna. Under sommaren tillkommer även event på Skrotfrag Arena som kommer att ge publik. Målilla står nämligen värd för SM-finalerna i juli månad och en Grand Prix-deltävling den 15 augusti. Karlsson är nöjd med vad man har åstadkommit:
– Det är lite häftigt, vi har fått Svemo att gå med på att köra SM-finalerna en tisdag, som är en tradtionell speedwaydag. Vi tror att det är lättare att få med företag och sponsorer på det sättet. Företag är generellt mer öppna för event på vardagarna än helger.
Han säger att det är bra PR men samtidigt krävs det en stor arbetsinsats.
– Det är ett otroligt jobb. Nu har vi gjort det i så många år så det är ju folk som har fått in rutin i det, säger Karlsson stolt.
Publikrekordet i Målilla är 12 800 personer. Ryker det vid Grand Prix-deltävlingen?
Han skrattar högt och utbrister:
– Nej, det tror jag inte. Men det skulle vara jävligt häftigt om vi gjorde det! För det var riktigt häftigt när det var så mycket folk.
Pratstunden lider mot sitt slut och vi avslutar med en fråga på det rent sportsliga:
Vilken förare hos er tror du har flugit lite under radarn i det allmänna speedwaybruset inför kommande säsong?
– Då vill jag sticka ut hakan och säga Luke Becker. Jag tycker att han ser ut att ha rätt inställning. Jag såg honom i par-VM i Manchester och han slog de bästa så det bara sjöng om det. Han har kört i Wolverhampton och har gjort det bra, avslutar Karlsson.
Det finns många anledningar att vända blickarna mot Dackarna och Målilla den här säsongen. Grand Prix. SM-tävlingar.
Och guldjakt.