Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Villkoren för nästa års säsong är klara

Featured Image

”Utan det arbete som gjorts av de klubbar som genomfört årets säsong hade det inte blivit någon speedway i Sverige 2020. Nu har vi fortsatt vårt samarbete med att ta fram, och fått förbundets acceptans på, anpassningar och regler till nästa år som tar till vara det bästa av årets säsong och samtidigt skapar viss flexibilitet i Coronasituationen”, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand.

Årets säsong fick i många avseenden ett positivt mottagande från speedwaypubliken. Bara det faktum att klubbarna kom till start var mycket uppskattat. Kvaliteten på ligan var bra med jämn och spännande speedway och rekordmånga svenskar fick chansen i högsta ligan. Klubbarna i ESS är eniga om att även nästa säsong kommer innebära stor påverkan från Coronapandemin på olika sätt och har därför föreslagit att årets tillfälliga regler i stort ska gälla även nästa år, med några justeringar.

Det innebär att körschemat med sex förare, varav minst två ska vara svenskar, blir kvar. Även årets frivilliga sjunde förare återkommer nästa år. Nytt till 2021 är att både förare nummer sex och den eventuella sjuan ska vara svenskar med max 1,0 i ingångssnitt.

”Genom regeländringen för sexan och den eventuella sjuan säkrar vi dessa platser till svenska förare och möjliggör i praktiken för alla lag som vill och kan att köra med minst tre svenskar. I år fick vi i några matcher världsförare som hamnade på plats nummer 6 som reserv och det vill vi inte ska hända nästa år”, säger Mikael Holmstrand.

”Överlag har vi pratat mycket om att fortsätta arbeta för att lyfta och skydda de svenska förarna. Samtliga klubbar vill såklart köra med så många svenskar som möjligt men samtidigt måste vi förhålla oss till hur utbudet ser ut. Vi kan i dagsläget inte kräva fler än två svenskar på plats 1-6. Skulle man kräva tre svenskar innebär det i praktiken att alla lag måste ha minst fyra svenskar i truppen för att kunna hantera skador. Med nio lag i serien nästa år innebär det 36 svenskar. I år var det 41 svenskar som körde något heat men av dem var det ett antal som endast startade i ett fåtal heat och inte riktigt är redo för den här nivån än. Det räcker att någon klubb kontrakterar fler eller att någon slutar så går inte matematiken ihop hur mycket vi än önskar det. Vi måste bygga underifrån och de regler vi haft i år och även nästa år fortsätter ge goda möjligheter att slussa in våra svenska förare långsiktigt”, fortsätter Holmstrand.

Även många andra regeljusteringar syftar till att skydda svenskarna i sporten. Till nästa år kommer det vara fyra transferkort istället för årets sju. Istället har klubbarna fått gehör för att flytta fram datumet då trupperna ska vara klara med tre månader, till den 28/2. Dock kommer inga transferkort att förbrukas om en svensk med 0,5 i snitt byter klubb. Det minskar risken att unga förare fastnar i en klubb där de inte får köra. Vidare gäller också fortsatt låsta snitt från 2019 så att inga förare hamnar i kläm på grund av nya regler, samt ett taksnitt på 10,250 för förare 1-6 i laget.

Klubbarna har också en egen överenskommelse nästa år om att utländska förare måste ha deltagit i minst två grundseriematcher för att få köra slutspel.

”I år körde vi en förkortad serie och där transferkorten fick användas fram till att 75% av serien körts, dvs sex av åtta grundseriematcher. Det gjorde att det kom in ett antal nya förare som gick nästan rakt in i slutspelet och det är inte bra för trovärdigheten i sporten och klubbidentiteten. Nästa säsong hoppas vi på en serie med dubbelmöten och nio lag och det innebär att 75% av grundserien uppnås vid 12 av 16 omgångar vilket ger lagen tid på sig att köra in även sent tillkomna förare innan slutspel”, säger Holmstrand.

Angående slutspel så återgår serien nästa år till tidigare modell där 1:an och 2:an i grundserien går direkt till semifinal, medan lag 3-6 kör kvartsfinal där 3:an väljer om man vill möta 5:an eller 6:an. Samtliga slutspelsmatcher körs i dubbelmöten.

Avslutningsvis har en stor och viktig diskussion med förbundet gällt regeln om att ligan ska vara stängd för nedflyttning. Denna regel skulle upphöra att gälla 2021 men givet Coronaläget och den osäkra situationen runt allsvenskan har elitklubbarna önskat att högsta ligan fortsatt ska vara stängd nedåt och fått gehör för ett extra år 2021 till att börja med. Som motprestation ska elitklubbarna även nästa år tillsammans stå för tre lag i allsvenskan.

”Detta är en nyckelfråga för att klubbarna ska kunna satsa långsiktigt. Som det ser ut nu finns det inte en fungerande allsvenska utan elitklubbarnas insatser med egna eller gemensamma utvecklingslag. Det är inte rimligt att ett elitlag ramlar ner och riskerar att få möta sitt eget reservlag i samma serie och där vissa förare dessutom dubblerar i båda lagen. Skulle elitklubbarna riskera nedflyttning till dagens nivå på allsvenska kommer ingen våga satsa på att slussa in unga svenskar, bygga utvecklingslag och breddverksamhet. Just nu är inte allsvenskan en självständig serie där man kan samla kraft och sedan satsa uppåt igen. Klubbarna är eniga i att elitlagen inte kan ta ansvar för två ligor, utan har en tydlig önskan att förbundet arbetar långsiktigt för en breddning av sporten innan diskussionen om nedflyttning på sportsliga grunder kan bli aktuell”, avslutar Mikael Holmstrand.

För mer information, kontakta:
Mikael Holmstrand, vice ordförande ESS, 0706-92 51 30

Reglerna i korthet:
– Truppen består av max 8 förare med snitt över 0,5
– Truppen ska vara registrerad senast 28/2
– 4 transferkort får användas från 15/4 tills laget kört 75% av grundserien
– Utländsk förare ska ha kört minst två grundseriematcher för att få delta i slutspel
– 6-förarschema med minst två svenska förare på plats 1-6 och en frivillig 7:a, där förare 6 och 7 ska vara svenska med max 1,0 i ingångssnitt
– Justering av schemat så att alla förare startar på alla startbanor och med fasta startspår och hjälmfärger även i nomineringsheaten
– Toppning vid minst 8 poängs underläge till och med heat 14
– Snitten är fortsatt frysta från säsongen 2019.
– Taksnitt på 10,250 räknas på förare 1-6. Golvsnitt tillämpas inte
– Sex lag går till slutspel
– Ligan är stängd för nedflyttning på sportsliga skäl till säsongen 2022

Dela nyheten: