Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Visionen kvarstår: SM-guld med tre egna förare

Featured Image

Indianerna jobbar vidare med egenproducerade förare och en dansk kärna. Fjolåret tillhör historien. Nu blickar klubben och lagledare Peter Johansson framåt.

Peter Johansson och hans Indianerna tar sats mot en ny säsong för att vara med och tampas igen. Spets har blivit bredd. Och spetsen har blivit bred. När vi år lagledaren är han på sitt dagliga jobb:

– Jag är rektor på ett yrkesgymnasium. Det är två världar som har gått ihop. Jag blev rektor för tio år sedan. Sen är det väl så att ledaskap och kommunikation och de bitarna… ju mer man har lite rutin på det desto mer nytta har man i båda bitarna, säger Johansson med ett skratt.

2019 hette spetsen Tai Woffinden och Chris Holder. Holder har varit kvar sedan dess och tillhör den spets som i år ska visa vägen.

– Vi har en bra bredd och en stark spets. Vi har en bra bredd i både Matias Nielsen och Adrian Gala som kompletterar den tilltänkta utländska fyran med Iversen, Holder, Fricke och Jeppesen, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Vi har också breddat kontrakten med utländska förare i och med att vi har ett allsvenskt lag. Det är inte för inte vi skrev ett tvåårskontrakt med Norbert Krakowiak. Sen får vi se vad som händer under säsongen. Vi har ju transferkort och vi kommer att använda vårt farmarlag som ett andralag.

Den rödvita ådran

Det finns två röda trådar som definerar Indianerna. Dels satsar man på lokala förare, mer om det senare. Den andra röda tråden – är rödvit. Indianerna har fem danskar i två trupper 2021: Tre i ligatruppen och två i den allsvenska truppen:

– De här nya danskarna som vi har skrivit in i Allsvenskan – Breum och Knutsen – hänger ihop med Jeppesens rekommendationer. Även Matias Nielsen som är sista ordinarie man in i ligan. Där har jag gått på hans rekommendationer och egentligen började det väl kanske med hur det var under min första säsong 2017, säger Johansson:

– Då vilade laget på Kennet Bjerre och Bjarne Pedersen och sedan blev det Anders Thomsen, som jag hade haft ögonen på. Han kom in som gäst och räddade kvar oss i Elitserien i sista matchen. Sen sajnade jag upp honom och han blommade ju ut till en riktigt stjärna. Likaså Jeppesen som kom som oskriven under året. Jag tycker att vi har haft en bra utdelning på lite danska doldisar och har gått på lite samma och liknande rekommendationer.

Och nåt är det, för utväxlingen har varit god på den danska satsningen:

– De brukar vara bra hos oss på vår bana. Man vill ju ha en hemmastabilitiet och hemmatrygghet. Överlag tycker jag att danska förare som har kommit hit har varit up for the task. Väl förberedda, professionella och samtidigt smidiga. De ställer upp väl för laget och jag tycker att vi har fått in dom bra. De har funkat bra med våra svenska förare och våra yngre förare har fått bra hjälp av dom.

Och danskarna trivs bra i Kumla. De nya polska reglerna – där Extraligaförarna får köra i ytterligare en klubb utanför Polen – hade kunnat ställa till det för Indianerna när det gäller Jonas Jeppesen. Men han valde bort att köra i Danmark till förmån för Indianerna, och det har klickat personligt mellan Johansson och danskarna, som är kaptener för året:

– Iversen är tillbaka efter den tidigare eran som i princip kraschade hela klubben. Vi har haft en god relation på personplanet hela tiden och att han är tillbaka i klubben och nu blir lagkapten är ju också ett bevis på att de har trivts. Jag har egentligen haft två kaptener hela tiden. Där har jag Jeppesen som assiterande kapten. Det hänger ihop med att Iversens namn väger tungt. Man står, det är regnavbrott: “Ska vi fortsätta matchen eller inte?” Där har vi erfarenheten och tyngden. När det gäller Jeppesen har vi också tät kontakt och det är också för att involvera de utländska förarna i klubben och ockås kunna hjälpa de unga svenska förarna. Det blir ju en mer naturligt kontakt med de svenska förarna.

BAUHAUS-ligan och Allsvenskan

Samtliga svenska förare är skrivna i ligalaget och kan köra på gästkontrakt i Allsvenskan under säsongen. Det ger Indianerna en flexibilitet och kan hålla svenskarna i form, vilket också gynnar bredden.

– Tanken är just att matchning mot bra motstånd och kristallisera ut vad vi behöver jobba vidare på. Om man börjar i den änden så är det egentligen fyra utländska förare och tre svenska förare i sjuan. Samtliga svenska förare är tillgängliga för femte, sjätte, sjunde platsen. Det kommer att vara sex svenska förare som slåss om tre platser.

Det i sig ger Indianerna flera möjligheter att sätta ihop laget under säsongen. Och det går enligt den uttalade andra – och viktigaste – röda tråden:

– Vi har ett uttalat mål att vinna SM-guld med minst tre lokala förare i truppen. Det vill vi ju göra när hela föreningen är redo. Vi hade inte tackat nej till ett SM-guld förra säsongen, naturligtvis, haha.Men då var vi inte där enligt plan.

Han fortsätter:

– Vi vill kunna försörja oss, även i BAUHAUS-ligan med egna breddförare i ligan. Varför ska vi jobba med utveckling av andra länders och andra klubbars förare? Vi har sagt nej till många svenska förare som har sagt att de vill skriva sig och köra i vårt allsvenska lag just för att de platserna är låsta till våra svenska förare. Det är ett krav att i allsvenskan ska man köra i vårt eget lag. Vi vill att all typ av speedwayåkning ska ha plats i vår förening.division 1-laget ska ju vara för de som bara vill hobbyåka och tävla. Det handlar om att de yngsta satsande förarna ska ha sin bas i division 1 och allsvenskan. De lite äldre elitsatsande förarna ska satsa mot BAUHAUS-ligan.

Nyligen nåddes vi av beskedet att ligastarten skjuts upp

Vad är ett rimligt mål under 2021?

– Det är lite för tidigt att säga. Det är ett tråkigt svar, skrattar Johansson. Tanken är hos oss som förening och hos mig som lagledare att vi har en press and practice där vi träffar hela truppen och sätter målen tillsammans. Då har vi laget samlat. Men sedan har vi våra inre mål för en säsong. Men det är lite för tidigt att säga än. Hur svårt blir det med resandet? Corona? Polen? Hur många dagar tar det att åka mellan länderna . Det är lite svårt när vi inte vet förutsättningarna än, avslutar Peter Johansson.

Truppen

Adrian Gala

Niels-Kristian Iversen

Jonas Jeppesen

Matias Nielsen

Max Fricke

Joel Andersson

Ludvig Lindgren

Gustav Grahn

Jonathan Grahn

Christoffer Selvin

Ludvig Selvin

Dela nyheten: