Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Wahlqvists liv kretsar kring speedway

Featured Image

Elitspeedways intervjuserie med unga svenska förare går vidare. I den här upplagan har vi tagit oss en pratstund med Västerviks Noel Wahlqvist.

En lunchrast kan användas till mycket. För Noel Wahlqvist ägnades en av dessa till en telefonintervju med Elitspeedway.com. Han går vårterminen i nian och ska till hösten börja gymnasiet.

– Det bli gymnasiet här i Västervik men det är ganska svårt att hitta en linje med bra inriktning som kan passa mig. Det finns inte någon idrottsprofil som passar mig. Helst skulle jag vilja gå något där jag kan jobba med motorer, men det har dom inte här i Västervik, säger han och fortsätter:

– Jag måste nästan gå här då jag har cyklarna här. Men jag tror att det blir Handelsprogrammet, säger han.

Speedway har han sysslat med längre än vad han har gått i skolan. Han började som femåring. Hur det började?

– Jag och farsan var på en A-lagsmatch här i Västervik och där sa dom att det fanns prova-på-tillfällen och då testade jag. Jag testade, tyckte att det var kul och då fortsatte jag, förklarar han.

Sysslar du med någon annan sport?

– Jag spelar hockey förutom speedwayen, svarar Wahlqvist och berättar att han är forward. Han säger att det inte är svårt att få det att gå ihop då de spelas på olika årstider men:

– Jag går inte in lika mycket för hockeyn. Det är mest för att hålla igång träningen inför speedwayen, lägger han till med ett litet skratt.

Vad är målet med speedwayen?

– Målet är att bli världsmästare. Men jag har delmål på vägen. Till 2020 är det största målet att ta en plats i ligan. Men jag kör i Allsvenskan och Division 1 också, förklarar Wahlqvist som förutom Västervik även kör för Griparna i allsvenskan och Nässjö i division 1.

Som 16-åring har han många år på ovalen framför sig och han jobbar ständigt på att bli bättre. Han säger själv att han behöver bli bättre på sina starter men att han är ganska bra på omkörningar, något som kommit som en konsekvens av, med hans egna ord, hans dåliga starter. Då speedwayen ligger varmt om hjärtat blir det en hel del tittande:

– Peter (Ljung, veteran i Västervik, red.anm.) kommer med tips hela tiden och vi känner varandra ganska bra. Han hjälper mig med starterna och hur man ska sitta på cykeln och sådär. Jag tränar massor på det och har blivit bättre, berättar han. Eftersom jag inte har varit lika bra i starten har jag försökt att träna upp det bakifrån och nu när jag blir bättre på starterna hjälper det min körning överlag. Mina starter blir bättre och bättre hela tiden.

Prova-på-speedway är melodin

Precis som andra unga förare vi har pratat med är Noel Wahlqvist med när hans klubb håller i prova-på-tillfällen.

– Vi är några i klubben som har hand om det. Jag visar utrustningen och kläder och så vidare, förklarar han.

Vad kan man göra för att locka fler unga förare till sporten?

– Det är en svår fråga och jag vet faktiskt inte, säger han och konstaterar att prova-på-speedwayen är en väg framåt.

Vårt samtal byter inriktning igen.
Speedway kostar och kräver sponsorer. Hur gör du/ni för att lösa det?

– Jag åker runt till olika företag och pratar, förklarar han och säger att han gör det helt själv oftast, utan föräldrar.

När jag var 16 år spelade jag TV-spel och fotboll. Du står och berättar om din verksamhet för företagare. Hur känns det?

– Det känns lite konstigt men man är ju tvungen för att hålla på. Helt lätt är det inte men man är tvungen att göra det. Jag brukar köra själv men pappa hjälper mig lite med fakturor och sådär, förklarar han.

Drivkraft. Uppåt. Framåt. Åt vänster.
Noel Wahlqvist är på väg.
Första anhalt: BAUHAUS-ligan.

Dela nyheten: