• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

"Den där grabben…. Han har man hängt med mycket"

1 mars 2020 12:50
Intervju

Elitspeedway.com's reportageserie om svenska farmtidsnamn i speedwayen fortsätter. I veckans upplaga pratar vi med Masarnas Philip Hellström Bängs om målmedvetenhet, kalkylerade risker, ADHD och Antonio Lindbäck. Bland annat.


Våren närmar sig. Säsongen närmar sig. Masarna har som mål att nå slutspel i den här säsongen. I den satsningen kan Philip Hellström Bängs bli en viktig nyckel. Men 16-åringen har betydligt mer långtgående planer än så. Han ska bli bäst i världen.

– Det är det långsiktiga målet. Man måste ha mål för att klara sig i livet och jag ska bli världsmästare. Annars har jag misslyckats, säger han till elitspeedway.com

Stora ord, men när man pratar med talangen märks det att det är en brinnande vilja. Men vägen dit är lång - väldigt lång - och mycket kan hända. Vetlandas Filip Hjelmland, som vi nyligen pratade med, råkade ut för en otäck olycka 2018 och lyckades komma tillbaka. Men alla har inte samma tur.

Hur ser du på skaderisken inom sporten? Jag menar inte att måla ett mardrömscenario, men mycket kan hända.

– Det är därför jag jobbar med skolan. Man vet aldrig vad som kan hända. Det är det som tillhör sporten. Men ju bättre tränad man är desto bättre klarar man smällar. Men jag brukar inte tänka så: Smäller det så smäller det, då går det väl åt helvete, säger han lugnt.

I text kan svaret uppfattas som arrogant. Inget kunde vara mer fel. Det är medvetenhet - och en kalkylerad risk. Och den som kalkylerar med risker har alltid något i bakhuvudet. I unge Hellström Bängs fall är det skolan.

– Just nu läser jag upp mina betyg. Jag vill gå bygg sen jag har inte hunnit med allt i skolan. Man får se om man, säger han men ändrar sig mitt i meningen och byter spår:

– Det finns en idrottsinriktning här på gymnasiet här för individuell sport. Det finns för bygglinjen så vi får se hur det blir.

Hur hinner du med allt? Speedway i flera lag och skolan.

– Ja du, bra fråga. Det blir mycket med skolan men det mesta av speedwayen är ju under sommarlovet, men när det väl börjar är det ju när det är nationella prov i skolan. Tidigare har jag fått ta ledigt men det går ju inte med nationella prov - då får jag hoppa över vissa tävlingar, säger han och nämner ADHD i förbifarten.

Nära Antonio Lindbäck

Jag frågar om vi kan hålla oss kvar vid det ämnet lite. Många stora idrottsmän och kvinnor har haft ADHD eller liknande diagnoser. I Masarna finns ytterligare en: Antonio Lindbäck, som vi snackade med i en lång intervju förra våren. Och det märks att Lindbäck betyder mycket för Hellström Bängs som bli varm i rösten när veteranen kommer på tal:

– Jag och han... vi bor typ grannar, vi kör i samma lag och båda är mörkhyade och båda har ADHD. Jag vet att han tycker samma sak. Det är typ det bästa som har hänt mig. Hade jag inte haft det så hade jag inte varit där jag är idag.

Antonio var betydligt äldre när han fick det förklarat för sig. Hur fick du det förklarat för dig?

– Jag hade förstått det själv. Jag var mycket i slagsmål när jag var liten och jag tände väldigt fort så jag förstod att det var något.

Ni verkar ha en bra relation. Får du tips från honom om saker inför karriären?

Han skrattar till.

– Den där grabben…. Han har man hängt med mycket. Han kommer med tips hela tiden. Vi bor väl 200 meter från varandra så vi hänger ju hela tiden.

På två hjul sedan tre års ålder

Vi vänder tillbaka till speedwayen. När Philip Hellström Bängs var tre år fick han sin första motocross-cykel av sin pappa, Thomas. Två år senare testade han prova-på-speedway. Och blev fast.

Vad var det som gjorde att du fastnade för sporten?

– Just när jag började köra var det bara för att jag tyckte att det var roligt. Jag har alltid gillat motorer och sådär. Idag gillar jag att kolla på allt med motorer och jag gillar att meka med bilar. Det är inget jag skulle kunna jobba med men jag tycker att det är roligt och jag hjälper polarna med sina EPA-traktorer och sådär. Pappa är bilmekaniker och jag har kört motocross med honom sedan jag var liten.

Några andra sporter sysslar han inte med nu men han spelade hockey under några år och slutade med det kring 13 års ålder, när speedwayen började ta honom över hela landet. Men crossen luftas lite nu och då, och sedan några veckor tillbaka är Hellström Bängs på två hjul igen. Annars har det mest blivit gymmet för ynglingen under vintern - förutom frekventa besök i slalombackarna då:

– Det gör jag mest hela vintern. Men jag åker inte vanligt. Jag hoppar och sådär, säger han.

Några är bättre än inga

Genom hela samtalet ger han sakliga svar och det är ibland svårt att förstå att han "bara" är 16 år (han fyller 17 i mars). Men som så ung är Philip Hellström Bängs en stor del i den svenska speedwayframtiden. En framtid i en sport som söker efter nya vägar att locka förare. I Avesta, och Masarna, kretsar mycket kring prova-på-tillfällen.

– Vi har prova-på hela tiden. Det är jag och pappa som håller i det. Pappa har dragit i det där och fått hjälp av klubben, men han har gjort mycket själv. Han har fixat sponsring till 250’n och sådär. Och så har dom servat cyklarna åt klubben, förklarar Hellström Bängs, vars far driver en verkstad. Han fortsätter:

– Han har ADHD också och han vill att allt ska vara bra. Alla tycker att han skäller så mycket men han vill bara det bästa. Masarna lägger ut när det är prova-på på hemsidan och ibland har det varit bara några stycken men ibland har det varit hur många som helst. Vi har fått några som har börjat med speedway.

Några är ju bättre än inga.

– Exakt! Vi har ju många profiler här, Rickardsson bland annat. Men hans son kör cross istället. Jag tror att det hade blivit otroligt mer populärt om en som han hade kommit och kört, men han kör cross istället.

Han kanske inte vill gå i sin fars fotspår.

– Nej, det är ju sant.

Vad är det bästa med speedwayen?

– Det är kompisarna och att det är så pass stort som det är. Speedway för mig är det enda som finns, säger han.

I år reprenterar Hellström Bängs fyra lag: Masarna, Griparna, Region Varde (danska högstaligan) och Start Griezno i den polska andraligan. Med fokus på Masarna kommer den avslutande frågan:

Vad är målsättningen för säsongen?

– Vi ska hålla oss kvar i serien och försöka att inte komma sist. Vi siktar mot att komma till slutspel. Där kan allt hända.

Samtalet börjar lida mot sitt slut. Han berättar att Kungsbergets backar utanför Gävle väntar på honom, dit han ska åka dagen efter vår pratstund. Skidor och snowboard gäller nu. Snart är det bara speedway igen. Under 2020 och - om allt går som det ska - en bra stund framöver.