• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

Säsongen i backspegeln - fem frågor till Stefan Klemetz

2 december 2020 16:00
Fem Frågor

I väntan på 2021 gör vi nedslag här och där hos personer i och omkring speedwaysporten. Idag är turen kommen till den folkligt älskade C More-kommentatorn Stefan Klemetz, som gjort ett par gästspel här på elitspeedway.com tidigare.


För tv-kommentatorn Stefan Klemetz på C More är det hockey som gäller just nu. När jag ringer upp står Södertälje - Modo i HockeyAllsvenskan på menyn för Klemetz. Men vi lämnar puckar, klubbor och skridskor därhän och blickar tillbaka på en minst sagt intressant speedwaysäsong.

Det blev ju säsong till slut, men det var för det mesta utan lagens lojala fans på plats, hur upplevde du det?

– Det är klart att det var annorlunda, men… Om man säger såhär. Det märktes som mest när man kom dit och det var väldigt tomt och tyst. Men när tävlingen var igång så upplevde inte jag att det saknades publik. Dels är man så inne i det men motorljudet gör också sitt. Jag tänkte på det, det är inte så ofta man hör publiken under heaten i speedway. Det är ett fåtal gånger man har upplevt det. Det är inte på samma sätt som till exempel i ishockeyn. Där hör man publiken mer under spelet om man säger så. Men där man sitter som kommentator på de allra flesta arenorna - inte alla - är det en VIP-avdelning med restaurang och det har ju gått under restaurang-reglerna (under pandemin, red. anm.). Men då har man sett lite publik, det var mest en parentes. Men egentligen före, då upplevde jag det som tomt och tyst, säger han.

Det blir tyst en kort stund. Firandet vid framgångar kommer på tal. Han fortsätter:

– Vid firandet, där sitter man ju själv i hytten men det är ju en dimension. Det är ju en sak, att förarna hade fått fira med supportarna vid framgångar.

Antonio Lindbäck gjorde sin sista säsong och det blev en fin avslutning för honom, med SM-guld. Du har ju följt både sporten och Lindbäck under många år. Vad minns du mest från hans karriär?

– Ja, vad minns man? Det är väldigt mycket. Det är ju synd att han lägger av. Speedwayen blir en profil fattigare. Men jag minns första gången jag såg honom. Vad kan han ha varit, 12-13 år? Han körde knattespeedway. Då var han rätt så frejdig, han körde på alla möjliga ställen på banan och var här och där. Krister Gardell, som är en av de mest kända domarna idag, hade kanske inte dömt så länge då. Men jag minns att han fick gå ner och prata med Lindbäck i en av pauserna och säga åt honom att han fick lugna ner sig lite. Jag vet inte varför jag kommer ihåg det, haha! Men det var första gången jag såg honom, sen har jag ju följt honom hela vägen och… Det är klart att på något sätt måste det här vara en höjdpunkt för honom - att få vinna ett SM-guld i lag med Masarna.

Jo, när jag pratade med honom förra förra veckan kom det upp

– Han har ju kört för några klubbar och man har ju sett honom besviken så många gånger när han har suttit i depån efter finalförlusterna. Att då får se glädjen när han får vinna och det med moderklubben. Det måste vara något alldeles extra. Men det är klart, hans GP-vinster finns ju där också.

Om man ska dra ut något positivt den här säsongen så fick vi se ett gäng svenska förare i ligan. Har du någon du vill lyfta fram lite extra?

– I ligan tycker jag att Kim Nilsson gör en jättebra säsong och han får ju vara med och avsluta med ett SM-guld. Jag tycker att Pontus Aspgren tog ett stort ansvar i Indianerna. Han körde på en hög, bra och jämn nivå. Daniel Henderson är kanske mer en överraskning. Att han verkligen tog chansen. Han hade en bra utvecklingskurva och körde bra. En annan som överraskade är Indianernas Jonathan Grahn, som gjorde det bra i flera matcher. Att han är junior också, det är riktigt starkt.

Vad skulle du vilja se att ligan tar vara på efter den här säsongen? Kanske inte bara inför 2021 utan vidare in i framtiden?

– Jag hoppas ju att man fortsätter att satsa på svenska förare. Jag tror såhär: De svenska förarna behöver synas i högstaligan. Det som Jerker är inne på, att högstaligan inte är en utvecklingsliga… så kan man se det. Jag tror att de här killarna behöver synas i högstaligan. De får ingen uppmärksamhet i Allsvenskan. Sen kan jag tycka att rent “kör-mässigt” kan det vara bra att köra i både BAUHAUS-ligan och Allsvenskan, så de får åka så mycket som möjligt. Speciellt om de ännu inte har fått något kontrakt med en utländsk klubb. De behöver få uppmärksamheten och för att kunna få samarbetspartners och synas i ett större sammanhang. Där är ju Daniel Henderson ett typexempel: Det går bra och han får uppmärksamheten, förstå hur mycket det betyder för honom och hans satsning. Hade han tagit tio poäng i Allsvenskan så hade det inte synts någonstans mer än inom sporten. Förarna behöver åka i högstaligan för uppmärksamheten.

Till sist, när du tänker tillbaka på säsongen 2020, vad är det första du tänker på då?

– Det är att jag är glad över att det blev en säsong över huvud taget. Det trodde jag inte på i ett förstaskede när det pratades om att det inte gick att köra utan publik. Vi pratade om det här efter utbrottet, att det inte skulle bli någon publik. Det var väl den största glädjen, att det blev av. Jag tror också att det var viktigt för alla berörda parter - klubbar, förare, samarbetspartners - att det blev en säsong. Det var glädjande att den blev av och säsongen var över all förväntan, tycker jag. Det var bra speedway, bra heat och det var kul att de unga svenska förarna fick chansen. På det hela taget tycker jag att det var en rolig säsong, avslutar Stefan Klemetz.