Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Guldledaren Teurnberg: ”En oerhörd lättnad”

Featured Image

Dackarna gick obesegrade i slutspelet och bärgade första SM-guldet sedan 2007. Vi tog ett samtal med en av grundpelarna i guldbygget: Lagledaren Micke Teurnberg.

Dackarna är svenska mästare 2021. Ett års gediget arbete med nye lagledaren Micke Teurnberg gjorde att Målilla-gänget nådde hela vägen för första gången sedan 2007. När allt var klart i Eskilstuna under onsdagskvällen summerade lagkapten Jacob Thorssell det hela:

– Det är en oerhörd lättnad. Det är gött. Vi har en lätt jargong i laget. Vi vet när det börjar bli seriöst. Då är det seriöst. Sedan kan vi ha en ganska avslappnad i jargong. Det är ett väldigt bra lag, nog det bästa jag har kört med, sa östgöten stolt till Elitspeedway.com

Lagledaren Micke Teurnberg är en smula hes när vi når honom dagen därpå.

– Njae, det är ingen fara. Eller..ja lite hes kanske, skrockar han.

När frågeklyschans moder ”Hur känns det?” ställs bjuder Teurnberg på känslor:

– Det är skönt. Lättnad. Glädje. Jag har lovat mig själv att jag bara ska försöka ta det lugnt idag och njuta. Jag ska inte kasta mig in i 2022 än. Det har ju varit press så det är en del som släpper här.

Ett års målmedvetet arbete gav exakt det resultat du, ni, ville? Går det att sätta ord på den utkomsten?

– Det är också…. Det är ju 14 år sedan de vann senast. De har ju högvis med silver så för mig personligen blir det…., säger han och orden drunknar i höga skratt i bakgrunden.

Han fortsätter:

– Det är ju ett lagarbete. Styrelsen har gett oss förutsättningarna. Dackarna är ju en etablerad klubb sedan många år  och man har ju jagat det. Man har ett guld 2007 och innan det var det 50-talet, va? Dackarna har haft det bästa laget på pappret i många år men misslyckats totalt. De har varit sämst när det gäller. Men ja, nu gick det! Jag var tydlig med det när jag kom: Jag vill inte vara en lagledare som bara glider in här. Jag vill vara en del av klubben och jobbar  med andra saker; Marknadsföring och GP-speedwayen. Jag har en lägenhet här nere och är en del av klubben. Det var jag tydlig med och det gillar dom också. Det var ett bra upplägg. Man går runt på stan och folk känner igen mig. Det är en glädje. Det gör lite extra. Jag känner för folket. Det gör jag verkligen.

Det vet du, att min pappa var härifrån va?

Jadå, vi pratade om det i vintras.

Det bärgade guldet är frukten av planering, justeringar och anpassningar. Men:

Vad var den stora utmaningen för er under säsongen? Om man ser tillbaka från första matchen och hela vägen igenom?

– Jag har gjort ändringar…. Det som är skillnaden mot när jag var i Hallstavik är att där gjorde jag mycket annat. Här är jag lagledare. Jag behöver inte hålla på att tänka på andra saker. Där var det ekonomi, jag skötte allt, jag var ordförande. Här har jag kunnat jobba mycket mer med laget än vad jag kunde göra där. Men det gick ju bra där, vi tog ett guld. Men för att få ihop det? Jag har filosofin att det inte får gå för lätt. Vinner man i hela grundserien så blir det svårt. Det ska vara lite jävligt. Man ska skruva och vrida på det för att få ihop det. Det har varit tuffa beslut, jag har ställt över folk. Vi tog in Woffinden och det blev ju bra när han hörde av sig.

Han ringde alltså dig? Inte tvärtom.

– Så var det. Han hörde av sig i somras. Vi känner ju varandra. Han ville åka i Sverige. Men samtidigt har vi bra förare i Luke Becker och Frederik Jakobsen som har varit med och åkt. Men jag har försökt att inte tänka så. Jag tror att man har varit lite för snäll i Målilla, man tänker lite på personer; “Vad säger dom då?” osv. Man får inte tänka på det. Man får, ursäkta uttrycket, skita i det. Ska man vinna så….

Och så var det det där med justeringarna. Teurnberg utvecklar:

– Jag har vridit och vänt på den där sista gubben, med nummer sex. Till slut blev det Ricky Kling. Jag provade allt med de killarna vi har och de har gjort vad de har kunnat men det räckte inte till. Och Ricky har kommit in och gjort matchavgörande insatser. När man går in i slutspelet skruvar man lite till på det och där höjde vi oss lite. Vi vann alla matcher, vi är det enda laget som har spöat Smederna. Vi förlorade faktiskt lite matcher i somras. Men bäst när det gällde: Så kan man säga om Dackarna. När det börjar dra ihop sig måste man höja sig.

Undertecknad citerar Thorssells uttalande från guldkvällen i Eskilstuna och följer upp det med en fråga: Har Teurnberg valt förare utifrån vissa karaktärsdrag för att sy ihop den här gruppen?

– Jag har valt ut dom medvetet. Jag känner dom allihopa. Jag vet precis vad de är och jag ville få in en vinnarmentalitet. Därför ville jag ha in Jason Doyle, jag ville ha in Rasmus Jensen. Thorsell, Janowski. Precis som Jacob säger, så känner jag. Det är min uppgift. Jag är inte en sån som gapar och skriker under grundserien. Men när jag börjar höja tonen i slutspelet fick jag med killarna. Det var bra förklarat av Jacob. Då var det ingen lek. När jag går in i omklädningsrummet tar vi ett snack. Vi behöver inte stå och tjoa och skrika innan matcher som andra lag gör. Jag pratar tydligt, jag har ganska grov röst och kan vara ganska bestämd. Det funkar, skrattar han.

Även om han sagt att han inte tänker på 2022 just idag, något som är en utmaning i sig för byggaren Teurnberg, försöker den här reportern ändå: Hur går tänket kring den trupp som nu ska försvara guldet?

– Jag vill ha så många kvar som möjligt. Men det är den här osäkerheten kring om de ska åka i Sverige och sådär. Det är svårt att ta när de kör. Jag har pratat med allihop men vi har inte gått in och börjat diskutera kontrakt. Sånt kan vara lite tufft.

Samtalet närmar sig slutet. Micke Teurnberg ska få återgå till det samtal i fikarummet vi avbröt honom ifrån när vi ringde. Men innan vi avslutar är Dackarna-ledaren väldigt noga med en sak:

– Jag vill bara få säga det här: Jag vill tacka styrelsen, funktionärer, sponsorer, supportrar och förarna. Alla är delaktiga i det här. Alla från de på läktarna, till tanten i korvkassan till förarna. Stort tack, avslutar han.

Dackarna sydde ihop gruppen, laget och organisationen. Det räckte långt. Det räckte till ett guld. Målilla firar idag och kanske några dagar framöver. Micke Teurnberg firar idag. Men 2022 är bara några månader bort. Förberedelserna väntar inte på sig.

Guldet ska nu försvaras.

{!A}

Dela nyheten: