Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför säsongen: Rospiggarna

Featured Image

Rospiggarna bygger vidare på det man har. Energi, god stämning och framtidstro. Målet? Det är final 2022. Vi ringde upp lagledaren Peter Jansson.

Mantrat i Hallstavik har varit att bygga något steg för steg. Efter kvartsfinal 2020 och semifinal 2021 är det steget alltså: Final 2022. Men vi tar det från början.

Rospiggarnas säsong tog alltså slut i semifinalen 2021.
– När man är snubblande nära att gå till en final känns det lite surt i början. Men vi var inte byggt för att åka en final förra året. Det kändes ändå som att vi byggde vidare på det vi har. Vi hade en jäkla harmoni i gänget, säger lagledaren Peter Jansson när elitspeedway.com ringer upp.

Och det är något man tar med sig in i 2022:

– Det är kanske inte det namnstarkaste laget men det är ett bra gäng. Det är många gånger där man bara tittar på namnen. En tysk, Huckenbeck, det är väl inget?” “Lahti? Nilsson?” Men, vi hade ett väldigt, väldigt bra gäng. Jag tycker att det är kanonkillar. Vi har en jäkligt bra atmosfär i gänget och det är bra folk omkring laget, Emil, Conny, Viktorsson. Det skapar ett lugnt runt och harmoni. Det är inte mycket gap och skrik i depån. Vi är rätt coola, skrockar Jansson.

Efter att han skakat av sig semifinaluttåget vände Jansson och hans klubb blad och började tänka på 2022. När började han ställa in siktet på vissa förare och när började allt ta form?

– Vissa förare var vi i stort sett överens med innan det ens var slut, kan man säga. Men sedan är det alltid andra klubbar som ringer och rycker i de förare man har. Man kan aldrig andas ut förrän det är påskrivet. Men själva stommen – Kim, Lahti, Huckenbeck, Daniel Henderson och Adrian Miedzinski – var jag inte jätteorolig att de skulle gå någon annanstans. Där hade vi tre svensklicensierade förare. Vi tittade på vilka förare vi ville ha och de flesta fick vi.

Är det någon du är lite extra nyfiken på eller som du tycker att vi borde hålla ett extra öga på?

– Victor Palovaara.

28-åringen, som du kan läsa en längre intervju med här ansluter från Vetlanda. Den glade värmlänningen passar bra in i laget, menar Jansson.

– Kim, Lahti, Huckenbeck – de är jättebra och trevliga killar. Lägg en nästan ständigt glad värmlänning till det. Vi har en nästan alltid skrattandes Wozniak som är väldigt bra för de lag han åker i. Jag har känt honom väldigt länge. Jag tror att han kom till Norrköping 2010 eller 2011, så sedan dess har jag känt honom. Det är en jättebra och trevlig kille. Lebedevs är också en trevlig och fantastiskt bra person att ha i ett lag. Miedzinski hade jag redan -09 i Vargarna. Han har jag haft i många många år och jag vet hur han fungerar. Men det är inte många som ser honom som en kanonförare: Men det är en jättebra kille att ha i sitt lag.

Vad är statusen på Daniel Henderson?

– Han är väl under uppbyggnadsfas. Han har inte sådär jätteont av sina skador. Nu var det väl inget bra att han kraschade på isracingen men det var inga större skador på det. Det såg värre ut än vad det var.

Och så var det, det där med att ta steg för steg. Kvartsfinal 2020, semifinal 2021 och:

– Vi vill gå till final. Det är ingen som räknar med det förutom ett fåtal i Hallstavik och de som åker i laget. Men sedan får vi se var säsongen går. Det gäller att ta sig till slutspel. Har man otur i ett slutspel så åker man ut i kvarten. Det finns ingen jättebra målvakt i ishockey som jämt har otur. Men sedan förtjänar man ju tur, så är det. Man måste ha det för att gå hela vägen. Som förra året. Då ledde vi stort mot Smederna hemma men bommade två starter i sista två heaten och tappade ganska många poäng där. Men vi siktar som sagt på att köra final, säger Jansson.

Hur mycket har du följt de andra lagen? Vilka sticker ut?

– Jag är ju intresserad av speedway över huvud taget. Det är klart att man tittar på de andra lagen. Ska man se på det namnmässigt? Då vinner Gislaved. Men det är inte bara namn. Det ska köras också. Jag tror nog att vissa lag kommer att få svårt under några matcher i Motala, i Avesta. Lite överallt. Jag tror inte att det blir någon jätteskillnad på de sista lagen till slutspel och de sista lagen i serien. Det kommer att flyga poäng hit och dit. Och det är väl så det ska vara.

Det är ju det. Rospiggarna inleder säsongen 2022 med att gästa Lejonen i Gislaved den 3 maj. Därefter besöker man Eskilstuna och Smederna den 5 maj. Hemmapremiären sker fem dagar efter det, då Vetlanda kommer på besök.

Rospiggarna

Szymon Wozniak – 2,091 (ny)
Kai Huckenbeck – 1,862
Kim Nilsson – 1,835
Andzejs Lebedevs – 1,723 (ny)
Timo Lahti – 1,714
Adrian Miedzinski – 1,709
Kevin Wölbert – 1,429 (ny)
Broc Nicol – 1,250 (ny)
Victor Palovaara – 0,500 (ny)
Daniel Henderson – 0,500

Dela nyheten: