Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Med blick mot säsongen

Featured Image

Under vintern har Elitspeedway.com pratat med representanter från alla klubbarna i ligan. Ladda upp med våra fullmatade intervjuer med såväl ledare som unga förare!

En ny säsong står för dörren, och det är inte helt utan förändringar i ligan. C More kommer, som bekant, att sända matcherna under säsongen och häromveckan blev Elitserien BAUHAUS-ligan.

Coronaviruset skapar osäkerhet i världen och förra veckan berättade ESS vice ordförande Mikael Holmstrand att det inte är ett alternativ att köra ligan utan publik. I skrivande stund fortgår förberedelserna – som blev lite längre i och med ligans beslut förra veckan att skjuta upp starten med en månad. Dessutom kommer 2020 att bjuda på vissa tilläggsregler:

”Tilläggsreglerna för säsongen 2020 innebär att antalet transferkort, som klubbarna kan använda för att byta ut en förare i truppen, ökar från tre till sju. Vidare sänks golvsnittet från 8,500 till 8,000 för att möjliggöra fler alternativ för klubbarna att få ihop sin laguppställning. Dessutom skapas också en möjlighet att ta in en tillfällig gästförare om någon av klubbens förare är upptagen i annat land på samma dag som den svenska klubben ska köra”, står det att läsa i pressmeddelandet som publicerades den 26 mars.

Klubbarna gör sig redo för en ny säsong och under de senaste månaderna har Elitspeedway.com gjort nedslag hos alla lag. Vi har tagit tempen på läget i laget och hört oss för om både publiksiffror, nya förare och förhoppningarna för 2020.

Indianerna satsade under 2019 på en intressant spets men skador satte P för det och i år har laget, enligt ordförnade Markus Engman, gått mot en bredare satsning. Klubben är annars ett lag som går i bräschen med en intressant ungdomssatsning för att locka fler förare till sporten – vilket behövs.

– Jag tror att man ska titta mycket på det som Kumla håller på med. De har fått igång många knattar och har ett eget allsvenskt lag och hela den biten. De har varit runt i skolorna och visat vad det går ut på och fått in ungdomar, berömde Rospiggarnas lagledare Peter Jansson härom veckan.

Rospiggarna kör för övrigt sin första säsong i Elitserien utan en hemmason i startsjuan, men siktar uppåt ändå. Uppåt vill de flesta lag.Piraterna är en av dessa klubbar. Motala-laget var sist in att bli klara för säsongen 2020 och genomgår ett stålbad ekonomiskt. Nya lagledaren Daniel Davidsson har en diger uppgift framför sig.

Många aspirerar på guld

Åtta lag jagar – ett är jagat. Smederna blev första lag sedan Örnarna 1992-94 att vinna tre raka SM-guld. Hungern i laget är det inget fel på:

– Det är inga problem. Det är det minsta bekymret. De som inte är hungriga kan göra något annat, sa lagledaren Jerker Eriksson med ett skratt när Elitspeedway ringde upp.

Dackarnas ordförande Thomas Karlsson menade att de var ”det klart bästa laget” 2019 och målsättningen är därefter inför 2020. Västervik siktar på final 2020 – och Smederna vill försvara guldet. Bara två kan ta plats.

Här följer en sammanställning av alla ”Läget i Laget”-intervjuer baserad på när de publicerades:
1. Indianerna (2019-11-07)
2. Lejonen (2019-11-27)
3. Masarna (2019-12-04)
4. Västervik (2019-12-10)
5. Smederna (2019-12-17)
6. Vetlanda (2020-01-03)
7. Piraterna (2020-01-13)
8. Dackarna (2020-01-20)
9. Rospiggarna (2020-01-28)

Under våren har vi även gjort nedslag hos några av de unga förare som är ligans, och svensk speedways, framtid. Alla intervjuer är inte gjorde än men du kan redan nu läsa längre reportage med Dackarnas Avon Van Dyck, Vetlandas Filip Hjelmland, Masarans Philip Hellström Bängs, Västerviks Noel Wahlqvist och Lejonens Casper Henriksson. Förra veckan pratade vi dessutom med Smedernas Max Belsing.

Dela nyheten: